LO og Thor P. strides om regnemodel

Fagbevægelsen har selv været med til at udvikle den model, som regeringen beskyldes for at bruge til at tegne et alt for rosenrødt billede af lønforholdene i den offentlige sektor. Men finansministeren misbruger tallene, lyder det fra LO.

Finansminister Thor Pedersen har den seneste uge været under heftig beskydning. Blandt andre fagbevægelsen mener, at regeringen overdriver løntal for de offentligt ansatte. Foto: Rune Evensen Fold sammen
Læs mere

Finansminister Thor Pedersen (V) går nu til modangreb på fagbevægelsen, der den seneste uge har beskyldt regeringen for at overdrive løntallene for de offentligt ansatte.

Den model, som regeringen bruger, har blandt andre LO selv været med til at udvikle i det såkaldte lønudvalg under Danmarks Statistik.

»Det udvalg har besluttet de principper, der gælder, for at man kan få et reelt billede af det, man får ud af det arbejde, man udfører. Og det er dèr, at man har defineret, at alle bidrag, pensionsordninger og skattepligtige elementer skal indgå,« siger Thor Pedersen og kalder det »mærkeligt«, at nogen overhovedet kan protestere mod at medregne eksempelvis pensionen.

»Ved overenskomster sidder man jo direkte og forhandler, om man skal løfte pensionsindbetalingen yderligere for både medarbejder og arbejdsgiver, eller om man hellere vil have udbetalt mere i kontanter,« siger Thor Pedersen.

Regnemodel misbruges
I LO erkender cheføkonom Jan Kæraa, at LO har nikket til den model, regeringen nu benytter sig af, men han mener, at den bliver misbrugt.

»Den her model blev skabt for, at Danmarks Statistik kunne følge lønudviklingen i en specifik gruppe og integrere det med de metoder, man bruger i Eurostat, men den kan ikke bruges til at sammenligne lønniveauet i forskellige sektorer og brancher. Der har tværtimod været en diskussion om, at man f.eks. skal korrigere for overarbejde, nat- og weekendarbejde og en række faktorer,« siger Jan Kæraa, der understreger, at man i andre tilfælde har afvist at bruge modellen i praksis.

»Da vi sammenlignede kvinder og mænds løn for nogle år siden, sagde vi jo netop, at det her lønbegreb ikke var velegnet, fordi der blandt andet er problemer med at korrigere for fravær ved barsel og sygdom.«

Men finansminister Thor Pedersen fastholder, at det er helt naturligt, når regeringen f.eks. angiver, at sygehjælpere i gennemsnit tjener 27.700 og politibetjente 33.000 selvom det inkluderer alle former for tillæg.

»Hvis du så spørger, hvad jeg får ud af at arbejde, så er det den sum, jeg får ved at lægge tallene sammen,« siger han.

Til gengæld vil han gerne hjælpe de ansatte til bedre at forstå, hvor høj en løn de egentlig får.

»Det bør fremgå af alle vores lønsedler, hvad det egentlig er, man optjener i pension. Det er på sin vis uforståeligt, at man nogle steder ikke giver et retvisende billede, så folk kan se, hvad de får ud af at gå på arbejde, og som de så kan gå og glæde sig over,« siger Thor Pedersen, der vil drøfte mulighederne med arbejdsmarkedets parter.

Samtidig vil han principielt ønske, at de offentligt ansatte selv kan få mulighed for selv at placere og flytte deres pension fra kasse til kasse, så de for alvor får en fornemmelse af, at det er deres penge.