Livstid til Sonjas morder

(15:59)Den 45-årige Jan Arno Beblein blev idømt lovens strengeste straf, fængsel på livstid, for drabet og den seksuelle krænkelse af ti-årige Sonja Emborg.

Livstid til Sonjas morder - 1
Sonja Emborg blev dræbt sidste sommer. En 45-årig skorstensfejer er nu dømt for manddrab. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den 45-årige nordjyske skorstensfejer, Jan Arno Beblein, blev torsdag idømt lovens strengeste straf,

fængsel på livstid, for drabet og den seksuelle krænkelse af ti-årige Sonja Emborg.

Dommen blev på stedet anket til Højesteret.

Der var ingen slinger i valsen hos de 12 nævninge og de tre juridiske landsdommere. De dømte først Jan Arno Beblein skyldig i manddrab, anden seksuel omgængelse end samleje og besiddelse af store mængde børneporno.

Og efter en kort tillægsprocedure fra anklager og forsvarer og en fem kvarter lang votering, faldt dommen om fængsel på livstid.

Jan Arno Beblein sad sammensunken ved siden af sin forsvarer i den samme blå skjorte og grå jakke, som han har båret under hele den fire dage lange sag i Vestre Landsret i Aalborg.

Han kiggede ned og pillede ved sine negle, men så derudover ikke ud til at være synderligt påvirket af situationen.

Forinden havde anklageren, vicestatsadvokat Kirsten Dyrman, oplæst en erklæring fra retspsykiatrisk afdeling i Aalborg, hvori den midaldrende nordjyde blev erklæret ikke-sindssyg og dermed egnet til straf.

Hun oplæste også en erklæring fra Retslægerådet, der anbefalede en forvaringsdom. Ikke overraskende plæderede den beskikkede forsvarer, Henrik Christensen, da også for, at hans klient skulle idømmes en forvaringsdom.

Den er ligesom fængsel på livstid tidsubestemt, men ved en forvaringsdom skal der foreligge en lægelig udtalelse før en eventuel prøveløsladelse, og dermed er der en teoretisk chance for en

løsladelse, hvis lægerne erklærer, at den dømte ikke længere er til fare for sine omgivelser.

Kirsten Dyrman erklærede sig lige efter domsafsigelsen tilfreds med resultatet.

- Der er ikke meget at glæde sig over, set i lyset af en så alvorlig sag, som vi har behandlet her. Men det er selvfølgelig glædeligt, at landsretten har vurderet sagen på samme måde som anklagemyndigheden, sagde hun.

I erklæringen fra retspsykiatrisk afdeling blev Jan Arno Beblein beskrevet som normalt begavet, men

umoden og uden selvindsigt og med en udpræget tendens til at placere skyld i sine omgivelser i stedet for hos sig selv. Under det tre måneder lange ophold på retspsykiatrisk afdeling har han over for personalet fremkommet med indladende seksuelle kommentarer og spurgt flere kvindelige plejere, "om han måtte pille ved dem".

Hans barndom blev beskrevet om problemfri. Han er vokset op hos begge sine forældre, moderen var

rengøringsassistent og faderen brolægger. Jan Beblein selv gik ud af 10. klasse og arbejdede i nogle år som arbejdsmand og chauffør, hvorefter han blev langtidsledig. Senere blev han voksenlærling og tog svendeprøve som skorstensfejer.

Det var i den egenskab, han mødte sit ti-årige mordoffer 31. juli sidste år. Han skulle efterse skorsten og brændeovn i hendes hjem i landsbyen Mjels syd for Aalborg.

Sonjas Emborg boede sammen med sin far, og han havde bedt hende om at blive hjemme for at lukke skorstensfejeren ind. Det blev fatalt. I husets kælder, hvor fyret skulle efterses, forulempede han den ti-årige pige seksuelt ved at stikke enten sit erigerede lem, en finger eller et stump instrument op i hende.

Jan Arno Beblein nægter at have haft noget seksuelt motiv, men retten fandt det bevist via et stort blåt mærke, som Sonja kort før sin død havde pådraget sig tæt ved skedeindgangen. Der blev imidlertid ikke fundet dna fra den dømte i Sonjas skede, ligesom jomfruhinden ikke var brudt.

Efter ugerningen kvalte Jan Arno Beblein Sonja Emborg med de bare næver, hvorefter han snørede en plastic kedeldragt om hendes hals, trak hende gennem huset og ud i sin skorstensfejerbil. Han efterlod liget, pænt lagt til rette på ryggen og iført undertøj, i en skovtykning tæt ved en spejderhytte i nærheden af Mjels.

Jan Arno Beblein blev ud over frihedsberøvelsen på livstid dømt til at betale hver af Sonjas forældre

100.000 kr. i godtgørelse, ligesom de får 50.000 kr. til dækning af begravelsesomkostninger.

/ritzau/