Livslinien: Forældre skal være tættere på deres teenagere

Forældreansvar kan nedbringe det stigende antal unge teenagepiger, der har så store psykiske problemer, at de overvejer at tage deres eget liv, mener rådgivningsenheden Livslinien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver flere og flere af dem. Teenagepiger, som søger hjælp til at håndtere selvmordstanker. Det oplyser organisationen Livslinien, der tilbyder telefonrådgivning til personer i livskrise.

»Det er en større gruppe, som mistrives, som søger hjælp, som har en følelse af at være rigtige kede af det og ikke kan leve op til det forventningspres, de har til sig selv,« siger bestyrelsesformand for Livslinien Morten Thomsen.

Dermed genkender rådgivningsenheden billedet, som tegnes af en ny rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Rapporten viser, at hver fjerde 19-årige pige selv mener at have haft en psykisk lidelse. En ud af ti har fået medicinsk behandling for problemet, og syv procent har forsøgt selvmord, skriver Berlingske fredag.

Ifølge Morten Thomsen er de 15-19-årige piger, de møder i telefonen, typisk helt normale piger, som er blevet ramt særligt hårdt af en relationskrise. De er kede af problemer i skolen, derhjemme eller har haft et grimt brud med en kæreste. Og selvom det er helt normalt, kan problemet vokse sig stort, fordi de unge piger ikke ved, hvordan de skal håndtere det.

»Når de henvender sig til os, ser vi, at de meget ofte bliver handlingslammede og så kede af det, at de faktisk overvejer at tage deres eget liv. Det, der hjælper, er blandt andet at fortælle dem, at det egentlig ofte er nogle meget almindelige problemer, de har, og at de ikke er de eneste, der har dem. Det tager lidt af trykket fra deres skuldre,« siger Morten Thomsen.

Politikere finder ofte frem til, at man vil forsøge at løfte det faglige niveau i skoler og hos lægerne for at vende udviklingen, forklarer bestyrelsesformanden, og det kan man »selvfølgelig godt«. Men hvad der virkelig kan batte er, hvis forældrene tager deres forældreansvar på sig, betoner Morten Thomsen.

»Der er rigtig mange voksne, der går rundt blandt deres teenagere, men egentlig ikke har samtaler med dem. Det handler om at sætte sig ned og spørge: »Hvordan har du det?« og gå lidt mere i dybden med de her ting. At vi er tættere på vores unge teenagere, viser vores egen sårbarhed og vores måde at håndtere den sårbarhed på,« siger han.