Livsfarlige tyverier langs togskinnerne

Tyverier af strømkabler langs de danske togskinner gør livet farligt for Banedanmarks medarbejdere. Tyvene sætter også deres eget liv på spil.

Kobberledningerne der forbinder køreledningsmaster og togskinner på de fynske og sjællandske jernbaner er en eftertragtet vare for tiden. Tyve og hærværksmænd stjæler eller klipper ledningerne, skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

Ledningerne er strømførende, og det er livsfarligt at klippe dem over. Om der er tale om drengestreger eller om det er kobberet, som ledningerne består af, der frister tyvene, ved Banedanmark ikke.

Livsfarligt tyveri
Banedanmarks medarbejdere er i livsfare, når ledningerne mangler. Skinnerne bliver nemlig strømførende.

"Når man klipper kablerne af, står man med op til 100 ampere mellem hænderne. Man risikerer at blive fuldstændig stegt. Til sammenligning så slår HFI-relæet derhjemme fra allerede ved 0,2 ampere," siger Ole Løkkegaard, der er teamleder i Banedanmark.

Der er i den senere tid stjålet kabler flere steder på Sjælland, og i onsdags forsvandt nogle kabler på skinnenettet omkring Ejby på Fyn.

Kobber, zink, aluminium og rustfrit stål er populære tyvekoster, og priserne for metallerne er steget markant det seneste år. Et kilo kobber koster typisk omkring 40 kroner.

Skinnekabler ikke meget værd
Om der er tale om drengestreger eller om det er kobberet, som ledningerne består af, der frister tyvene, vides ikke. Under alle omstændigheder får man dog ikke meget ud af at stjæle Banedanmarks kabler.

"Så meget kobber er der heller ikke i kablerne. Hvis man vil tjene penge, kan det bedre betale sig at gå med aviser," siger Ole Løkkegaard fra Banedanmark.