Livreddere: Koldt vand kan overraske i sommervarmen

Pas på det kølige havvand, hvis du vil tage en dukkert i bølgerne, lyder advarslen fra TrygFondens livredningstjeneste.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der er lagt op til en hed weekend med temperaturer, der kan krybe op over 30 grader, er der alt mulig grund til at passe på, hvis du har planer om at hoppe i bølgen blå.

Vandtemperaturen er ved kysterne ikke meget højere end 14-15 grader, og derfor skal man være beredt på lidt af et kuldechok, når man smider kludene og tager en dukkert.

»Frygten går på, at folk kan få et ildebefindende, hvis man kommer fra den varme strand og ud i det kolde vand,« lyder advarslen fra Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Rådet fra livredningstjenesten er at tage det stille og roligt, så kroppen gradvist vænner sig til temperaturdykket:

»Vi råder folk til at gå forsigtigt ud i vandet og lade kroppen vænne sig til de lave temperaturer. Få styr på åndedrættet. Også musklerne kan agere lidt anderledes, hvis de bliver hurtigt afkølet. Så i første omgang bliv inde på det lave vand,« opfordrer Anders Myrhøj.

TrygFondens livreddere er til stede ved 37 strande og havnebade landet over, og det er ifølge Anders Myrhøj en god idé at holde øje med de flag, som livredderne sætter i strandkanten.

»Livredderne markerer deres primære zone, hvor de holder ekstra øje, med rød-gule flag i vandkanten. Så hvis man svømmer mellem flagene og holder sig i vandkanten, hvis man ikke kan svømme, så undgår man at bringe sig selv i situationer, der kan være farlige,« siger han.

Selv om den officielle badesæson begyndte i starten af juni, har der på grund af det kølige sommervejr ikke været meget at se til for livredderne.

Men det bliver formentlig anderledes nu, hvor en varmebølge står for døren.

»Jeg tror, vores livreddere er lige så sommerhungrende som resten af Danmark. Så ja, de går en travl tid i møde, men det glæder vi os også til,« siger Anders Myrhøj.

Livredderne fra TrygFonden er til stede ved strandene mellem klokken 11 og 19 indtil lørdag 15. august. Havnebadene og Furesøbad er åbne ind til 31. august. Et flag i livreddertårnet fortæller, at livredderne er på vagt.