Livgarden dropper garderhøjden

Den Kongelige Livgarde bløder nu op for højdekravet på 175 cm. Ekstra lange bjørneskindshuer skal få små garder til at se lige så høje ud som deres kolleger.

Foto: Bax Lindhart
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedenstående var en aprilsnar bragt på Berlingske.dk 1. april 2009

Fremover behøver værnepligtige ikke være 175 cm høj for at komme i Den Kongelige Livgarde. I mere end 100 år har det ellers været mindstehøjden for de mænd, der har søgt ind til Den Kongelige Livgarden. Men nu ændrer Livgarden reglerne for at gøre plads til flere kvinder.

- Vi har erkendt, at kravet er diskriminerende overfor de mange kvinder, der også gerne vil gøre tjeneste i Livgarden. Derfor er højdekravet for at komme ind til Livgarden fra i dag 150 cm, helt som i resten af Forsvaret, siger oberstløjtnant Lars Sønderskov, der er kommunikationschef i Forsvarskommandoen.

Soldaterne i Den Kongelige Livgarde bliver inddelt efter højde på tre vagthold. For ikke at bryde med princippet om, at alle garderne på hvert vagthold ser tilnærmelsesvis lige store ud, har livgarden fået fremstillet ca. 25 ekstra lange bjørneskindshuer, som de mindste af garderne kan få på. De nye bjørneskindshuer er modsat de traditionelle huer fremstillet i kunstskind. Det skyldes, at kunstskindet er lettere end ægte bjørneskind.

Danske Garderforeninger beklager, at garderne ikke længere skal være mindst 175 cm.

- Det er et brud med en god gammel tradition, at garderne ikke længere skal være høje. Små mennesker, og også piger, kan helt sikkert være gode soldater, men det vil se mærkeligt ud, når de store gardere fra 1. vagthold skal afløse gardere, der er op til 50 cm mindre. Det spiller ikke, som vi plejer at sige, fastslår Garderforeningernes præsident, Peter Frühling.

/ritzau/