Live video i retten til september

Tre byretter får fra september mulighed for at afhøre vidner via en live videoforbindelse. Det vil spare både tid og penge i retsvæsnet.

Fra 1. september bliver det muligt i tre af landets byretter at foretage videoafhøringer. Dermed undgår vidner og advokater i udvalgte sager at skulle rejse landet tyndt for at medvirke i en retssag. Det drejer sig om et pilotforsøg, som inddrager retterne i Århus, Glostrup og på Bornholm. Også i Københavns Byret bliver der inden længe mulighed for at afvikle retssager ved brug af videoafhøringer.

- Formålet med projektet er at øge tilgængeligheden til retsvæsnet. I forbindelse med retsreformen er der blevet færre byretter, og med muligheden for videoafhøringer skal advokater og vidner ikke rejse så langt. Så der er formentlig også en økonomisk fordel på lang sigt, siger Lea Helene Svane, der er leder af videoprojektet, som varetages af Domstolsstyrelsen.

Ifølge planen skal også fængsler og arresthuse drages ind i projektet. Det ville kunne spare tid og penge, når en varetægtsfængslet, som skal have forlænget sin fængsling, kan blive afhørt via video fra fængslet, frem for at han skal hentes af politifolk og fragtes til retten, som måske endda ligger langt væk. Sådanne afhøringer varer ofte kun ganske få minutter.

/ritzau/