'Little Brother' kan være på vej

Borgerne skal overvåge hinanden og hjælpe politiet med beviser, lyder anbefalingen fra EU-Kommissionen og IBM.

Borgere skal i højere grad hjælpe myndighederne med at bevise loveovertrædelser, lyder det i rapporter fra IBM og EU-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere

Knips din nabos ulovlige parkering, tag billeder af hans søn på den ulovlige knallert, og film konen, der betaler rengøringsdamen sorte kontanter.

Og læg så hele baduljen ud på en hjemmeside, der er administreret af politiet.
EU-Kommissionen og softwarefirmaet IBM anbefaler, at politiet anvender borgeres optagelser af hinanden mere systematisk. Det skriver Information.

Fænomenet, hvor borgere overvåger borgere kaldes Little Brother, modsat Big Brother, hvor det er staten, der har et øje på hver finger.

Politiet er forbeholdne
David Osimo, der er ekspert i web 2.0 teknologi - hvor brugerne selv er med til at udvikle indholdet på hjemmesiderne - har for kort tid siden lavet en rapport for EU-Kommissionens forskningsendhed JRC om web 2.0 fremtidige rolle i den offentlige sektor.

»At lade borgere overvåge andre borgere og endda hjælpe dem med det ved at oprette offentligt finansierede hjemmesider til formålet er noget, mange instinktivt er imod, men det er også en uundgåelig udvikling, og det kan være en stor hjælp i forhold til at bekæmpe kriminalitet«, siger han til Information.

I Københavns Politi er man ikke just varme på idéen om, at politiet skal administrere en hjemmeside, hvor folk kan placere optagelser af det ene og det andet.

Og efterforskningschef Svend Foldager vurderer, at kvaliteten af billederne under alle omstændigheder ofte vil være for ringe til at kunne bære en domsfældelse.

»På et billede af en bilist, der kører over for rødt, skal vi både kunne se trafiksignalet, føreren og nummerpladen. Det krav, tror jeg ikke, mange billeder kan leve op til«, siger han til Information.

Strider mod dansk mentalitet
Flere partier afviser tanken om at lade borgeres optagelser af andre borgere indgå mere systematisk i politiets arbejde, da det strider imod danske principper om, at det alene er politi og anklagemyndighed, der opklarer forbrydelser.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti mener dog, at idéen kan være god, når det kommer til lovovertrædelser i det offentlige rum, såsom på Strøget og i toget.

»Det virker som en interessant og god idé, hvis borgerne kan være politiet mere behjælpelige«, siger han til Information.

Alle ved alt om alle
Og det vil være naturlig udvikling at udnytte web 2.0 og borgernes teknologiske udstyr for at styrke følelsen af tryghed i samfundet.

Det mener professor i sociologi ved IT-Universitetet Richard Lang.

»Man kan vel sige, at det her er et skridt i retningen af de mindre byer i gamle dage, hvor alle vidste alt om alle, og også var mere opmærksomme på hinanden«, siger han til Information.

Lektor i teologi og etik på Aarhus Universitet Bo Kristian Holm er enig i, at overvågning handler om menneskets trang til at føle sig sikker og i kontrol.

Men han siger til Informantion, at borgeres holden øje med hinanden får den stik modsatte effekt. Folk bliver mindre private og åbenhjertige, fordi de oplever andre som angivere istedet for medborgere.

Der findes allerede flere private hjemmesider, hvor andres lovovertrædelser bliver offentliggjort.