Liste med syv danske IS-jihadister fundet på computer i Syrien

En hidtil ukendt liste med danske IS-jihadister er dukket op i Syrien, skriver Weekendavisen, der giver et indblik i et miljø med unge salafister i Aarhus. Seks af de syv på listen er fra Aarhus.

Arkivfoto af Grimhøjmoskeen, hvor en dansk konvertit kom, inden han tilsluttede sig terrorbevægelsen Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

En murermester og en moské i Aarhus. Disse spiller en central rolle i fortællingen om en dansk konvertit, hvis navn er dukket op på en hidtil ukendt liste over danske jihadister, der er taget til Syrien for at kæmpe for den militante islamiske terrorbevægelse Islamisk Stat (IS).

Det er Weekendavisen, der er kommet i besiddelse af listen fra filer fra en computer, der blev fundet i sommeren 2016, efter kurdiske styrker havde bekæmpet IS i byen Manbij i Syrien.

De syv mænd optræder med grynede fotografier, navn, fødselsdato og oprindelsesland og i nogle tilfælde deres arabiske navne. Med undtagelse af én er de alle fra Aarhus.

Weekendavisen beskriver en af disse unge mænd fra Aarhus, der i dag er 27 år og optræder anonymt med navnet »Karsten«.

Mødet med »talebaner-mureren«

I 2009 eller 2010 var »Karsten« i praktik som murer i Martin Skrydstrups murerfirma. En mand, som er en del af det salafistiske miljø i Aarhus og København, og som siden 2009 har været med i Grimhøjmoskeens bestyrelse.

Konvertitten Martin Skrydstrup beskrives som en faderlig skikkelse, der »elskede Osama Bin Laden«, som en af hans tidligere ansatte fortæller Weekendavisen. Den tidligere ansatte er Morten Storm, der i 2012 blev kendt for at have arbejdet som dansk agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET) i det militante islamistiske miljø.

Weekendavisen skriver, at flere salafister har arbejdet for Martin Skrydstrup, og at han af nogle blev omtalt som »talebaner-mureren«.

Martin Skrydstrup afviser at have afspillet al-Qaeda-prædikant Anwar al-Awlakis prædiken, mens murerne arbejdede. Den har han kun afspillet i sin bil, lyder det. Og han husker ikke, at der er blevet talt om, at Muhammed-tegneren Kurt Westergaard skulle dø, som andre tidligere medarbejdere fortæller Weekendavisen, men:

»Jeg har den holdning, at Kurt Westergaard nok skal få sin straf. Gud holder ham i live, for at hans straf kan blive større,« siger han til avisen.

Grimhøjmoskeen

Cirka to år efter praktikken konverterede »Karsten« til islam, og han begyndte at komme i Grimhøjmoskeen i Aarhus. Her mødtes han med Martin Skrydstrup og med den marrokanskfødte prædikant Abu Hamza, der i 2014 kom på en amerikansk liste over personer med relation til terrorvirksomhed, inden han året efter døde af kræft.

Karsten nøjedes ikke med at smalltalke med Abu Hamza i moskeen. Han søgte også privat religiøs vejledning hos prædikanten, fortæller anonyme kilder ifølge Weekendavisen.

En overgang havde Abu Hamza sin adresse i »Karsten«s lejlighed på Marselis Boulevard. Det samme havde tre andre Syrien-jihadister, skriver Weekendavisen.

Det vides ikke præcist, hvornår »Karsten« tilsluttede sig IS i Syrien, og det vides ikke, hvor han er i dag, eller om han fortsat er i live.

Ifølge PETs seneste årsrapport fra begyndelsen af 2018 har mindst 150 danskere sluttet sig til IS siden 2013. Ifølge politikommissær ved Østjyllands Politi, Allan Aarslev, er mindst 36 fra Aarhus.

Du kan læse hele historien om »Karsten« i Weekendavisen.