Lise Friis gennemførte søndag sit maraton nummer 430 – men det er langt fra det mest imponerende

Tusindvis af løbeentusiaster har i dag løbet rundt i Københavns gader i forbindelse med Copenhagen Marathon. En af dem var Lise Friis, der deltog for fjerde gang, og som i dag har gennemført sit 430. maraton. Det lå bestemt ikke i kortene for få år siden.

Lise Friis fra Lynge i Nordsjælland deltog i Copenhagen Marathon i dag. Da hun passerede målstregen, kunne hun sætte flueben ud for sit 430. maraton. Tilbage i 2012 fik hun konstateret sclerose, og hun bruger i dag langdistanceløb til at holde sygdommen nede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

430.

Så mange gange har Lise Friis gennemført et maraton. Det er fjerde gang, hun deltager i Copenhagen Marathon, men ser man blot nogle få år tilbage, havde de færreste nok gættet, at hun i dag ville passere målstregen efter tre timer og ti minutter.

I 2012 fik hun konstateret sklerose, som gjorde hende blind og tvang hende i en kørestol.

Nu bruger hun løbet til at holde sygdommen nede. Hun er med i »Klub 100 Marathon Danmark«, og hun skal repræsentere Danmark til VM i 100 kilometer-løb i 2020 sammen med resten af ultraløberlandsholdet.

Hun bor i Nordsjælland og arbejder som compliance manager i elektronikfirmaet Foss, og dagens strabadser er i princippet  bare »another day at the office«. Smilet var alligevel stort, da hun kom i mål som den første i sin klasse og som nummer 27 af alle kvinder.

»Stemningen er helt fantastisk. Folk klappede og heppede hele vejen. Det var så fedt!« siger Lise Friis.

Lise Friis har deltaget fire gange ved Copenhagen Marathon. Hver gang er en oplevelse, fordi løbet finder sted i den by, som hun kender så godt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto .

Hendes personlige rekord er to timer og 57 minutter, men hun gik ikke efter at slå den i dag. Temperaturen var høj, og det kræver ekstra omtanke.

»Jeg stoppede ved hver eneste vandpost for at få noget væske. Varmen trigger min sygdom, og det vigtigste var at få en god oplevelse,« siger Lise Friis, da hun er på vej til teltet, hvor Klub 100 holder til for at hygge med de andre.

13.280 deltagere

Hun var dog langtfra den eneste, som har spænet rundt i de københavnske gader. Copenhagen Marathon, der i år fejrer 40-års jubilæum, slog nemlig deltagerrekord med13.280 tilmeldte.

Starten gik 09.30 på Islands Brygge. To timer og ti minutter efter var første løber i mål.

Jackson Limo fra Kenya modtog stående klapsalver fra publikum, da han i tiden 2.09,54 skrev historie. Det er den hurtigste tid på dansk jord, og der gik ikke længe, førend første kvinde i mål, etiopiske Etalemahu Habtewold, gjorde ham kunsten efter med sin tid på 2.29,29.

Jackson Kibet Limo fra Kenya vinder Copenhagen Marathon 2019. Han satte løbsrekord, og tiden i dag er den hurtigste nogensinde på dansk jord. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

De bedste danskere var Sandra Lorentzen, der med tiden 2.46,01 blev nummer otte blandt kvinderne, mens Simon Holbek løb sig i mål som nummer syv hos herrerne i tiden 2.21,49.

Det var dog ikke kun eliten, der slog rekorder. Lyden fra en klokke blandede sig med tilskuernes opmuntrende tilråb og klapsalver, og den indikerede hver gang, at en deltager satte personlig rekord. Igen og igen.

Deltagerne kom fra rundt omkring i landet, og i alt var der repræsentanter fra 96 lande.

Simon Holbek Kønigsfeldt blev med tiden 2:21:49 den hurtigeste dansker til Copenhagen Marathon 2019. Da han kom i mål, rejste tilskuerne på tribunen sig for at klappe af præstationen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Debutanten

En af dagens deltagere, som for første gang nogensinde har gennemført et maraton, var Jonas Jessen, der kommer fra Aarhus.

»Det var helt vildt. Fantastisk stemning. Specielt her til sidst inden målstregen. Det var helt fantastisk at opleve byen sådan her og med gader fyldt af mennesker, der hepper på os løbere,« siger Jonas Jessen.

Målet lød på alt under tre timer, og det lykkedes ham. Uret stod på 02.59,58, da han passerede målstregen.

Mark Wermuth – også fra Aarhus – havde lidt mere rutine på distancen. Det er nemlig hans 11. maraton og anden gang, han gør det i København.

»Det hjælper virkelig, når folk hepper. Så kan jeg bedre presse mig selv. Ruten var flad bortset fra lidt stigninger, da vi ramte Frederiksberg. Det er en fantastisk kulisse at løbe her i byen,« siger Mark Wermuth.

En del af deltagerne løb med balloner for at vise, at de var »pacere«. Det var altså deltagere, der holdt et bestemt tempo, og som skulle hjælpe andre til at opretholde en bestemt gennemsnitstid. Pacerne her holdt et snit på fire minutter og 50 sekunder per kilometer.  (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.