Lisbeth Zornig sigtes for menneskesmugling

Forfatterinden er sigtet for menneskesmugling efter at have hjulpet syriske flygtninge fra Rødbyhavn mod Sverige.

Den kendte forfatter Lisbeth Zornig Andersen er blevet sigtet for menneskesmugling. Det oplyser Radio24syv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I starten af september flød Rødbyhavn på Lolland over med flygtninge, der ville til Sverige, men blev tilbageholdt af politiet. Den kendte forfatter Lisbeth Zornig Andersen var en af de mange danskere, der valgte at køre til Rødbyhavn for at samle flygtninge op.

Nu sigter politiet hende for menneskesmugling efter udlændingeloven paragraf 59 stk. 8, der kan straffes med bøde eller op til to års fængsel, skriver Radio24syv.

»Det er jo aldrig rart at blive sigtet for noget. Nu må vi se, om jeg også bliver tiltalt. Jeg synes, det er et kæmpe problem, at vi kan have mennesker i nød vandrende igennem vores land, uden at vi må hjælpe dem,« siger Lisbeth Zornig Andersen til Radio24syv.

9. september besluttede Rigspolitiets chef, Jens Henrik Højbjerg, at lade flygtningene gå fra Rødbyhavn med henvisning til, at udlændingeloven ikke tillader politiet at tilbageholde folk i mere end tre gange 24 timer.

I de følgende dage så politiet igennem fingrene med, at massere af danskere samlede flygtninge op, husede dem og kørte dem videre mod Sverige – enten til togstationer i København eller over Øresundsbroen.

Alligevel begynder politiet nu at sigte nogle folk for menneskesmugling. 23. september oplyste Rigspolitiet, at 46 mennesker er blevet sigtet for menneskesmugling siden virakken i Rødbyhavn. Det har ikke været muligt at få et nyere tal fra Rigspolitiet.

Lisbeth Zornig Andersens advokat, Bjørn Elmquist, mener, det er problematisk, hvis hans klient dømmes, uden at politiet forfølger alle de andre lignende lovovertrædelse, som betjente har bevidnet, men ikke modtaget anmeldelser på.

»Det vil være en ubehagelig situation at ende i, for så har vi ikke fået klare linjer. Det er uretfærdigt, vil mange af os synes,« siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist til Radio24syv.

Han mener, at sagen kan ende i højesteret.

Lisbeth Zornig Andersen siger, at hun ikke var sikker på, om hun brød loven, da hun hentede den syriske familie i Rødbyhavn og kørte dem mod Sverige.

»Jeg havde ikke læst udlændingeloven, da jeg traf den syriske familie. Min mand ringede til politiet for at høre, om det var lovligt, men de sagde, at det var et meget finurligt spørgsmål, de ikke kunne svare på,« siger Lisbeth Zornig Andersen til Radio24syv.