Lisbeth Knudsen: »Det er et attentat mod alle«

Attentatet i Paris er et attentat mod alle, der vil ytringsfriheden, fastslår Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, der planlægger at genoptrykke flere af Charlie Hebdos satiretegninger.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et angreb på det frie ord og den frie ytring, når bevæbnede gerningsmænd onsdag trængte ind hos det satiriske ugemagasin Charlie Hebdo i Paris og skød og dræbte tolv mennesker.

Det fastslår Lisbeth Knudsen, koncernchef i Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske.

»Det, der er sket i Paris, er et attentat mod alle, der ønsker ytringsfrihed, og som gerne vil forsvare ytringsfriheden. Derfor er det ligeså alvorligt for os, som det er for alle i Frankrig. Det er et angreb på det frie ord og den frie ytring,« siger hun.

Fra medier verden over udtrykkes der dyb sympati med det ramte ugemagasin, der har markeret sig som en frontløber i kampen for ytringsfrihed. Flere medier ventes at ville genoptrykke magasinets satiriske tegninger.

Charlie Hebdo har gennem årene karikeret en lang række religiøse symboler og personer fra forskellige religioner. Magasinet genoptrykte desuden Muhammed-tegningerne, der blev bragt i Jyllands-Posten i 2005.

Hos Berlingske vil torsdagens avis indeholde tegninger fra Charlie Hebdo, fortæller Lisbeth Knudsen.

»Vi bringer en række tegninger og forsider fra det franske satireblad - både i torsdagens avis og på webben,« siger chefredaktøren.

Hun gør det samtidig klart, at Berlingske ikke bringer tegningerne som et led i en demonstration.

»Jeg har den meget klare holdning, at vi ikke skal bruge Muhammed-tegninger i en demonstration. De skal bruges, hvis der er journalistisk grund til det som dokumentation. Derfor vil vi bringe dem som et led i dokumentationen af, hvad det er for et fransk satireblad, der er blevet ramt af den her forfærdelige situation,« siger Lisbeth Knudsen.

Der har de seneste år været en livlig diskussion om, hvorvidt ytringsfriheden er under pres i de vestlige lande, og det står hinsides enhver tvivl, at det er tilfældet, mener Lisbeth Knudsen.

»Ytringsfriheden er under pres. Siden Muhammed-tegningerne har alle seriøse medier indført en særlig kontrol, når der har været lavet tegninger, der nærmede sig religiøse spørgsmål, og særligt når tegningerne har nærmet sig islam og profeten Muhammed. Der er indført en særlig kontrol på satire, og derfor er ytringsfriheden under pres,« fastslår hun.

Men det er ikke et pres, man vil give efter for hos Berlingske.

»Vi må under ingen omstændigheder give efter for det, der er sket her, for så vil attentatmændene virkelig have fået deres ret. Vi skal vedholdende kunne have kritiske debatter og satire, også når det gælder religiøse spørgsmål. Det gælder kristendommen, og det gælder islam. Ytringsfriheden er for vigtig,« siger Lisbeth Knudsen.