Line fik tilsendt fremmed kvindes dybt fortrolige sagspapirer

I sidste uge oplevede 26-årige Line Bergstrøm på egen hånd myndighedernes dårlige håndtering af personfølsomme oplysninger.

Line Bergstrøm er forundret over, hvordan en fremmed kvindes fortrolige dokumenter kunne havne i hendes postkasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historier om lækkede oplysninger og ringe datasikkerhed har fyldt meget i medierne den seneste tid. Først med Se og Hør-sagen, hvor kreditkortoplysninger var blevet lækket, og senere kom det frem, at 900.000 danske cpr-numre var blevet offentliggjort på grund af et sikkerhedsbrist.

I sidste uge oplevede 26-årige Line Bergstrøm på egen hånd myndighedernes dårlige håndtering af personfølsomme oplysninger, skriver bt.dk. Under en gennemlæsning af hendes søns papirer, som hun søgte aktindsigt i hos Statsforvaltningen i 2013, opdagede hun en række dokumenter, der omhandlede en helt anden familie.

- Jeg kunne jo hurtigt se, at de papirer slet ikke vedrørte min sag. Derfor synes jeg heller ikke, at det er i orden, at de er havnet hos mig. Der kan stå så mange ting i den slags papirer, som ikke vedkommer andre, og det gør der jo også her, fortæller Line Bergstrøm.

Cpr-numre lækket

Papirerne omhandler en sag om forældremyndigheden til et mindreårigt barn, og flere steder fremgår der både cpr-numre, personlige oplysninger samt en række alvorlige anklager imellem de involverede parter. Da Line Bergstrøm selv har en søn, er hun både chokeret og vred over, at det kan lade sig gøre at sende sådanne fortrolige papirer til de forkerte.

- Det er virkelig uhyggeligt at tænke på, at det lige så godt kunne være min søns papirer, der var kommet videre. Jeg har jo selvfølgelig ikke tænkt mig at bruge papirerne til noget. Men hvis de nu var havnet i de forkerte hænder, så kunne det jo være gået rigtig galt, siger Line Bergstrøm

Forurettet kvinde: Grotesk sag

BT har været i kontakt med den kvinde, hvis crp-nummer står oplyst i papirerne. Af hensyn til andre involverede parter i sagen, bliver hendes identitet ikke bragt i artiklen, men til BT udtrykker hun sin vrede meget klart:

- Jeg synes det er fuldstændig grotesk. Man burde da kunne regne med, at de (Statsforvaltningen, red) i det mindste kan lægge de rigtige papirer ved sagerne. Det må jo være fordi, de ganske enkelt ikke har styr på noget som helst derinde, forklarer hun og tilføjer, at hun nu har sat sin advokat på sagen, som nu skal kigge nærmere på det.

Statsforvaltning: Det er vores fejl

Hos Statsforvaltningen erkender man, at en kvindes fortrolige papirer med cpr-numre ved en fejl er blevet udleveret til 26-årige Line Bergstrøm. En fejl, der naturligvis ikke må ske, understreger kontorchef Bente Koudal Sørensen, der til dagligt sidder med ansvaret for forældreansvarssager.

- Der er kun en ting at sige, og det er, at det er en fejl, og det kan vi ikke undskylde og beklage nok. Vi er frygtelig kede af det, for det er en fejl, der ikke må ske. Ikke desto mindre er det sket, og det kan vi desværre ikke gøre om, siger Bente Koudal Sørensen.

Efter henvendelse fra BT har Statsforvaltningen undersøgt, hvilke papirer Line Bergstrøm ved en fejl fik udleveret i juni 2013, da hun søgte aktindsigt i sin søns papirer. Hvordan det kunne ske, er dog svært at komme med en nøjagtig forklaring på.

- Det kan jeg ganske enkelt ikke forklare. Der må jo være tale om en fejl, som en sagsbehandler begår, da han eller hun pakker brevet. Der er mange akter i den her sag, og så er der kommet nogle andre imellem. Det må ikke ske, men det er desværre sket, forklarer Bente Koudal Sørensen.

Har ændret procedure

Hun påpeger, at proceduren for behandlingen af disse sager er ændret siden 2013, hvor Line Berstrøm søgte aktindsigten. I dag er der blevet strammet op på området, så der ikke skulle ske flere lignende fejl i fremtiden.

- Nu er det de afdelinger, der har ansvaret for de forskellige sager, der selv sørger for at ekspedere aktindsigt. Det betyder blandt andet, at det i de ’verserende sager’ er sagsbehandleren, der sidder med sagen, der selv skal ekspedere aktindsigten. Så der er bestemt blevet strammet op på området siden 2013, forklarer Bente Koudal Sørensen.