Linda måtte vente ni måneder på at få ombyttet sit kørekort fra Schweiz: »Vi bliver tjekket i hoved og r-ø-v her i landet«

Tag med 61-årige Linda Støttrup på en ni måneder lang rejse gennem den bureaukratiske jungle for at få ombyttet sit kørekort fra Schweiz til et dansk.

Linda Støttrup har brugt ni måneder på at få ombyttet sit kørekort fra schweizisk til dansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skal det tage ni måneder at få ombyttet et kørekort fra Schweiz til et dansk?

Det kan 61-årige Linda Støttrup ikke lade være med at spørge om, efter at hun har været i nærkontakt med et bureaukrati, der efter hendes mening er både langsomt, ineffektivt og ligefrem meningsløst.

Hun har kontaktet Berlingske for at fortælle sin historie om sin vej gennem den bureaukratiske jungle i forbindelse med noget så umiddelbart enkelt som at få ombyttet et udenlandsk kørekort til et dansk.

Hun har henvendt sig efter at have læst om, hvordan danske virksomheder og deres udenlandske medarbejdere oplever det som mere end besværligt at få ombyttet kørekort.

Historien begynder i januar i år på borgerservice. Hun var vendt hjem til Danmark og København i oktober 2016 efter at have arbejdet som personalechef i en virksomhed i Basel siden 2012.

I Schweiz var hun nødt til at få sig et lokalt kørekort efter senest et halvt år i landet. Det krævede blot en synstest, og efter mindre end 14 dage fik hun sit nye kørekort. Politiet i Basel inddrog hendes danske og sendte det til Rigspolitiet.

Hun mødte op på borgerservice for at få byttet sit udenlandske kørekort til sit gamle eller et helt nyt dansk kørekort. Men borgerservice kunne hverken udstede et nyt eller give hende det gamle. Hun afleverede kortet fra Schweiz, blev bedt om en lægeerklæring til ansøgning om dansk kørekort og fik udstedt et midlertidigt kørekort. Som hun kun måtte bruge herhjemme og i andre nordiske lande.

Januar blev til påske. Linda Støttrup rettede atter henvendelse til borgerservice. Men blev henvist til Rigspolitiet, der var i gang med en såkaldt ægthedsvurdering af dokumentet fra Schweiz. Vurderingen kunne dog ikke fastslå ægtheden. Hun kunne heller ikke få sit danske kørekort retur.

»Nu må de altså styre sig, tænker jeg, og ringer til dem. De fortæller, at mit kørekort fra Schweiz ikke er lavet på et eller andet EU-godkendt papir, eller hvad ved jeg. Så jeg giver dem en fuldmagt til at indhente oplysninger fra de schweiziske myndigheder,« fortæller hun:

»Jeg spørger igen, om jeg ikke bare kan få mit danske kørekort. Så slår de op og kan se, det er blevet sendt fra politiet i Basel. Men det er siden blevet destruret. Jeg troede, det bare var deponeret.«

Igen må hun have det midlertidige kørekort fornyet.

»De siger, der er lang sagsbehandlingstid pga. flygtninge, men hvad har jeg med flygtninge at gøre?« spørger Linda Støttrup, der i dag er HR-manager i en større virksomhed.

Foto: Anne Bæk.

Da hun ikke kunne bruge sit midlertidige kørekort fra Danmark i Tyskland, endte det med, at hun måtte droppe at tage på bilferie i Tyskland i sommer. Efterfulgt af endnu et afslag på dansk kørekort.

»Til sidst googlede jeg selv politiet i Basel, ringede til dem og fortalte min historie til en betjent. Han morede sig over den, og jeg bad ham sende et brev med mine oplysninger til mig, som jeg så kunne give politiet herhjemme. Fire dage senere modtog jeg brevet,« fortæller hun.

Og endelig, i september, tre fornyelser af det midlertidige kørekort og ni måneder efter, hun første gang henvendte sig til myndighederne, blev hendes kørekort fra Schweiz vejet og fundet ægte.

»Det er noget værre gøj. Vi bliver tjekket i hoved og r-ø-v her i landet. Det kan da ikke være så svært at tjekke, om der er tale om en hel- eller halvkriminel person. Er der ikke det, er det da bare at ringe til Schweiz og få sagen ud af verden,« mener hun.

Centerleder af Administrativ Center Øst, Pernille Brinch, kan ikke kommentere konkrete sager. Men hun kan forklare, hvorfor nogle sager om kørekort kan tage så lang tid.

»Er borgerservice i tvivl om ægtheden, sender de det til os. Er vores teknikere også i tvivl, retter vi henvendelse til f.eks. det pågældende lands ambassade, der i nogle tilfælde henviser til myndighederne i hjemlandet. Den proces kan tage tid,« siger hun og understreger, at al kommunikation skal være skriftlig.

Hun tilføjer, at borgerservice kan ombytte kørekort, hvis de umiddelbart bliver vurderet ægte.