Linda blev offer for en falsk tilbeder: Kriminelle gemmer sig bag opdigtede dating-profiler

Kriminelle gemmer sig i stigende grad bag falske og tilslørede profiler på internettet. Det giver politiet store udfordringer i efterforskningsarbejdet, der ofte ender uopklaret. Linda Olesen blev offer for en falsk tilbeder.

2015 begyndte ikke, som Linda Olesen havde drømt om. Slet ikke. Alt lyset i lejligheden i Odense var tændt, da hun vågnede om morgenen nytårsdag, og den mand, hun faldt i søvn med natten forinden, var væk.

Langsomt kom hun til bevidsthed og opdagede, at hendes pengepung hang halvt ud ad hendes jakkelomme. Den var tømt for godt 2.850 kroner. Kun nogle få halvtredsører var tilbage. Hurtigt opdagede hun, at der også manglede to guldkæder. Selv plasticposen med flaskepant fra nytårsaften var taget.

Manden, lad os kalde ham MM, var få dage inden nytår trådt direkte ind i Linda Olesens liv, efter de var stødt på hinanden via en singlegruppe på Facebook og over et par måneder havde skrevet flirtende beskeder til hinanden. Men af en eller anden grund var samtalen stødt på grund.

MM var holdt op med at svare Linda, indtil han få dagen før nytår pludselig skrev igen. Han fortalte, at han havde købt hus i Odinsgade i det centrale Odense, og al hans tid var gået med at lægge gulv og sætte nyt køkken op. Det var et dårligt tidspunkt, han skrev på, forklarede Linda ham over Facebook.

»Alting sejler. Hytten roder, jeg er ynkelig og mangler smøger. Men så kunne han da lige komme forbi med smøger, skrev han. Fjols, som jeg er, giver jeg ham min adresse,« fortæller Linda Olesen.

Ind ad døren trådte en langskægget mand iført cowboybukser, striktrøje, T-shirt, gummisko. Han manglede også sine fortænder. De var blevet slået ud ved et uheld, fortalte han Linda, mens de drak deres første kop kaffe sammen i hendes køkken.

Det var første gang, de mødte hinanden, første gang de talte sammen uden for Facebook.

Han fortalte Linda, at han lige var blevet færdiguddannet som højskolelærer i Svendborg. Der findes imidlertid ingen højskolelæreruddannelse i Svendborg, og det skulle vise sig, at MM ikke var den, han udgav sig for at være.

Det var ganske vist ham selv på billederne på Facebook. Men hans historie var med Lindas ord opdigtet. Det skulle hun snart opdage. Lige før nytår nød hun bare, at der endelig var kommet en mand ind i hendes liv som alenemor på fuld tid med to piger. Deres første kop kaffe blev til tre overnatninger, hvor han ikke forlod Lindas lejlighed på noget tidspunkt.

»Jeg følte mig helt kvindelig igen, fordi der var en mand, som gav mig så meget opmærksomhed. Han fortalte, jeg var sød og dejlig, og at han var glad for, at han havde mødt mig. Jeg nød det, selv om det gik meget hurtigt,« husker Linda.

Han lavede pandekager sammen med hendes to døtre og talte flere timer med den ældste af dem, som baksede med sine første år som teenager. Han engagerede sig i deres liv og aflastede Linda som alenemor. Derfor fik han let overtalt hende til lade ham holde nytår med den lille familie. Han skulle nok stå for madlavningen.Som en familie nød de årets sidste dag og sidste timer sammen. MM skød raketter af med pigerne, og de skålede i cola, da klokkerne tikkede ind til 2015.

Alligevel fortalte Linda ham senere sammen aften, at det nok ville være bedst, hvis han tog hjem til sig selv. Bare for en stund. Hun og pigerne var ikke vant til, der konstant var andre omkring dem. Han blev underlig tavs, husker hun. Næste dag, ja, der var MM forsvundet, og hun anmeldte tyveriet til politiet samme dag.

Hos Fyns Politi, der modtog anmeldelsen, har man svært ved at vurdere, hvorvidt der er tale om en falsk Facebook-profil, eller om manden rent faktisk laver kriminalitet i sit eget navn. Men, som politiet oplyser, er sandsynligheden til stede, og de har ikke umiddelbart andre oplysninger på manden, og derfor er det tvivlsomt, om de finder frem til ham, lyder det fra politiet.

»Jeg burde have tænkt mig mere om, da jeg inviterede ham indenfor. Men jeg kunne jo ikke vide, at han er sådan en type. Jeg er ellers meget forsigtig,« fortæller Linda i dag.

»Det er ubegribeligt,« forsætter hun: »Det er som om, det er to forskellige mennesker. Jeg forstår ikke, at det kan være den samme mand.«

Og hun var ikke den første, der røg i fælden. Kort inde i det nye år lagde en af Lindas venner et billede og en beskrivelse af MM op på sin egen Facebook-profil. Opslaget er blevet delt af mere end 7.500 mennesker, og straks strømmede beskederne ind i indbakken hos Lindas ven. Flere af beskederne var fra kvinder, der havde oplevet lignede situationer med den samme mand.

En af dem var Karina Larsen fra Herning, der efter at have skrevet med MM et par måneder over datinghjemmesiden Badoo til sidst inviterede ham hjem til sig selv i slutningen af november 2014.

Ligesom hos Linda udviklede den første kop kaffe sig til flere overnatninger. Og ligesom hos Linda lavede MM pandekager med Karina Larsens to børn, engagerede sig i familiens liv. Samme fremgangsmåde.

Men baggrundshistorien og bopælen var en anden for MM.

»Efter han havde været hos mig i Herning, ændrede han bopæl på sin datingprofil. Der stod først Kolding, tre dage efter stod der Fredericia, og endnu fire-fem dage efter stod der, at han boede i Sønderborg. Jeg frygter, at han har lavet noget de steder, ligesom han har gjort over for mig,« siger Karina.

MM boede i slutningen af november ifølge sin datingprofil i Holstebro sammen med sin fætter. Han fortalte desuden Karina, at han var tidligere jægerpilot, men at han under en udstationering i Bosnien blev skudt og nu gik dårligt. Derfor arbejdede han i dag som altmuligmand på Flyvestation Karup. Det sagde han i hvert fald.

Han virkede ærlig, husker Karina. Hun troede på alt, hvad han sagde.

Men pludselig vågnede også Karina op i en tom seng, MM var forduftet, uden hun havde opdaget det. Samtidig var der forsvundet omkring 2.500 kroner fra hendes pengepung og hendes damecykel til en værdi af 5.500 kroner, som børnene havde givet hende tidligere på året, var også væk.

I dag glæder hun sig over, at manden, hun med egne ord naivt inviterede indenfor, ikke var voldelig over for hende og børnene. Men oplevelsen nager stadig.

»Jeg er så bange. Det første stykke tid efter sov jeg ikke om natten, fordi jeg var bange for, at han stod ude foran min hoveddør,« fortæller Karina.

Nu har man besvær med at finde manden, fordi han gemmer sig bag en tilsløret Facebook-profil og andre datingprofiler med skiftende byer som bopæl.

Og det er langt fra et enkeltstående tilfælde. Rigspolitiet beretter om et stigende antal kriminelle, der skjuler eller tilslører sin sande identitet på internettet. Politiet sammenligner metoden med pædofile, der vil i kontakt med børn eller tyveknægte, som sælger hælervarer.

»Man har altid svindlet ved at udgive sig for at være en anden i den analoge verden. Det har der været adskillige eksempler på. Nu ser vi, at al form for kriminalitet i den analoge verden falder og i stedet rykker over i cyberspace, hvor der er en markant stigning,« fortæller Kim Aarenstrup, leder af rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3.

Derfor opfordrer han folk, der har mødt hinanden over internettet, til første gang at mødes på offentlige steder og i øvrigt medbringer sin skepsis, når kontakten bevæger sig over i den fysiske verden.

»I cyberspace er intet nødvendigvis, hvad det udgiver sig for at være. Man kan kun have tillid til dem, man kender meget indgående, og alt kan manipuleres,« siger Kim Aarenstrup.

Det nye område for kriminalitet med tilslørede identitet på internettet giver politiet store udfordringer, fortæller Fyns Politi, der lige nu efterforsker den konkrete sag fra Odense.

»Man kan jo oprette en anonym mail eller profil fra en offentlige computer på et bibliotek eller en netcafé, og så bliver det rigtig svært at finde frem til den pågældende person,« siger politikommissær hos Fyns Politi, Carsten Arentoft Andersen.

Det betyder, at politiet ifølge Carsten Arentoft Andersen ofte er tvunget til at indstille efterforskningen uden at have fundet frem til gerningsmanden.

Hos organisationen DKCERT, der overvåger og rådgiver om IT-sikkerheden i Danmark, mærker man også en stigning i antallet af folk, der gemmer sig bag falske profiler eller pseudonymer på internettet, når de overtræder loven. Det fortæller Shehzad Ahmad, chef for DKCERT, og betegner stigningen som »meget alvorlig«.

Han nævner et af flere eksempler, hvor ofte kvinder bag falske profiler lokker mænd til at smide tøjet foran et webcam. Mens tøjet ryger af, optager kvinden i smug seancen. Kort efter sender hun optagelsen til den afklædte mand og truer med at lægge optagelsen ud på internettet, hvis han ikke overfører et bestemt beløb til hendes konto.

»Ren afpresning,« noterer Shehzad Ahmad og tilføjer:

»Vi er blevet for ukritiske på internettet. Udviklingen har været så stor over de seneste tre-fire år, så vi i dag konstant er på internettet og en del af sociale netværk. Vi logger automatisk på og er ikke opmærksom på sikkerheden, når vi for eksempel accepterer en venneanmodning fra en ukendt person.«

Linda indrømmer, hun var for ukritisk, da hun inviterede MM indenfor i dagene op til nytårsaften. Det betyder dog ikke, at hun er flov over episoden. Hun glæder sig derimod over, at hun turde give kærligheden en chancen, selv om oplevelsen har gjort det sværere at stole på fremmede. Især mænd.

»Jeg er blevet mere mistroisk og mere tilbageholdende. Det gør ondt på mig, at han røvrendte mine børn. Han lovede dem alt muligt, som er blevet revet væk. Han lovede den lille, at han nok skulle være der, når hun vågnede nytårsdag, og han lovede den store, at han nok skulle hjælpe med at skifte cykelkabel og tale med skolen, hvis drillerierne forsatte,« fortæller Linda og kommer pludselig i tanke om en sætning, han sagde til hende:

»Han sagde til mig, at man skal komme ind på børnene og få dem til at lide én. For hvis børnene ikke kan lide én, så kommer man ikke i nærheden af mor.«

Berlingske har flere gange forsøgt at få kontakt til MM. Han har ikke reageret på henvendelserne.