Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Svært udviklingshæmmede med epilepsi og behov for langvarig indlæggelse kan fremover ikke få en sengeplads på epilepsihospitalet Filadelfia. Det samme gælder for unge med svær epilepsi og psyko-sociale problemer.
En ny økonomiaftale med Danske Regioner betyder nemlig, at Danmarks eneste specialiserede epilepsihospital, Filadelfia, må lukke to afdelinger for bestandigt. Afdelingerne var de eneste af sin slags i Danmark.
Økonomiaftalen, som blev indgået mandag og træder i kraft 1. januar 2012, sikrer dog hospitalets overlevelse i 2012. Samlet set skal Filadelfia skære ned for godt 68 mio. kr. i forhold til de 155 mio. kr. hospitalet kunne budgettere med i 2011. Ud over afdelingslukningerne betyder det fyring af 100 medarbejdere.
Delte meninger om aftale
Region Sjællands regionsrådsformand Steen Bach Nielsen (S), er godt tilfreds:
- Nu har vi en driftsoverenskomst og kan sammen med Epilepsihospitalet se fremad, siger han.
Filadelfias bestyrelsesformand Kjeld Møller Pedersen forklarer, at det har stor betydning, at økonomiaftalen først træder i kraft ved årsskiftet. Så kan Filadelfia nemlig fortsætte med at behandle patienter resten af året. Hvad der derefter skal ske, skal afgøres på Christiansborg, forventer han.
Læs også: Specialhospital fik aldrig millionerne
- Vi håber på en hjælpende hånd, sådan at vi kan genåbne noget af det, vi må lukke, men vi tør selvfølgelig ikke håbe på, at få hele vores nedskæring dækket.
Selvom der nu ligger et økonomisk fundament for epilepsihospitalet, er bestyrelsesformand ikke optimistisk:
- Det er ikke nok, til at vi kan drive hospitalet, som vi kender det i dag, siger han.
Lukningen af de to centrale afdelinger på Filadelfia rejser naturligt spørgsmålet: Hvor skal patienterne så gå hen? Men så sent som sidste uge udstedte sundhedsminister Astrid Krag (SF) en garanti:
- Patienterne skal ikke lades i stikken. De tilbud, som Filadelfia har, må ikke lukke, sagde hun til Berlingske.
Vil huske ministerens garanti
Den garanti agter Dansk Epilepsiforening at holde ministeren op på. Foreningen ser med »største alvor« på situationen, siger landsformand Lone Nørager Kristensen.
- Astrid Krag skal som minister hurtigt indfri sit løfte til patienterne, hvis vi i Danmark fortsat skal have rammerne til at behandle Epilepsihospitalets særlige patientgruppe. I sidste uge gav ministeren i Berlingske epilepsipatienterne den garanti, at »patienterne skal ikke lades i stikken.« Nu må ministeren sætte handling bag sine ord, for ellers står en meget sårbar patientgruppe allerede efter nytår uden muligheder for optimal behandling, siger hun.
Minister skal i samråd om sagen
Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix har bedt Astrid Krag om en redegørelse for, hvad ministeren konkret vil gøre for at sikre epilepsipatienterne fra Filadelfia. Desuden har Dansk Folkepartis ordfører Liselott Blixt kaldt sundhedsministeren i samråd og spurgt:
- Hvordan agter ministeren at sikre, at de 1.618 patienter, der har fået aflyst deres besøg/behandling på Filadelfia sikres behandling, så deres sygdom ikke forværres, nu hvor man har lukket epilepsi-afdelingerne på Filadelfia ned?