Lille firma afviste IKA: Følte sig presset til medlemskab

Tidligere viceborgmester i Fredericia trak kommunen ud af indkøbsforeningen IKA, fordi han frygtede for embedsmændenes habilitet. Det skete efter klage fra et mindre firma.

Tidligere viceborgmester i Fredericia Kommune Mads Lund fotograferet i 2012. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Betal et overskueligt beløb – og få let og direkte adgang til de nøglepersoner i landets regioner og kommuner, der står for at købe ind for milliarder af skattekroner på vegne af det offentlige.

Det lyder umiddelbart som et godt tilbud til en mindre virksomhed, der gerne vil sælge en masse kontorartikler til det offentlige. Alligevel blinkede alle alarmklokker, da Kurt Dahl, direktør i firmaet Papir Kompagniet Ole Holst, første gang hørte om IKA – foreningen for offentlige indkøbere.

»Det var ikke en forening for os,« konstaterer han.

»Det er forkert, at en virksomhed kan betale kontingent for at få en særlig, privilegeret adgang til de offentlige indkøbere,« siger Kurt Dahl.

IKA er etableret som en forening for offentligt ansatte med indkøbsfunktion i stat, regioner og kommuner og udbyder bl.a. kurser for indkøberne. Men som Berlingske skrev i weekenden, kan private virksomheder også købe sig en plads i IKAs netværk og dermed få lov til at markedsføre sig direkte over for indkøberne, få deres direkte kontaktinfo, deltage i særlige tænketanke og få førsteret på stande ved årskonferencen.

»Jeg brød mig ikke om, at der skulle betales for bannerreklamer og festmiddage med indkøberne. For nogle er det måske naturligt, men vi ville ikke være med til det, når det var offentligt ansatte,« siger Kurt Dahl.

Han mener, at det »lå i kortene«, at det var nødvendigt med et IKA-medlemskab, »hvis man ville have adgang til de vigtige oplysninger om f.eks. kommunernes udbud og lære indkøberne at kende.«

»I det øjeblik, man kan betale sig til en fortrinsret, så er der ikke lige vilkår,« siger Kurt Dahl, der for år tilbage henvendte sig til Fredericias daværende viceborgmester Mads Lund med sine bekymringer.

Mads Lund trak efterfølgende i 2009 kommunen ud af IKA, og kommunen rettede på Mads Lunds opfordring henvendelse til Indenrigsministeriet, fordi foreningens struktur »indebærer mulighed for uetisk påvirkning af medarbejderne i kommunens indkøbskontor,« som der stod i brevet.

»Det var efter min mening en helt urimelig sammenblanding af interesser, at virksomheder på den måde kunne købe sig adgang til at påvirke kommunens indkøbere,« husker Mads Lund.

Han hæftede sig bl.a. ved, at firmaerne kunne reklamere direkte over for embedsmændene og deltage i lukkede tænketanke, hvor de kunne fremvise nye produkter:

»Det lød helt forkert, at leverandører kunne betale mere og derved få mulighed for at reklamere direkte over for indkøberne på deres webportal og endda mødes med indkøberne og påvirke dem i lukkede grupper,« siger Mads Lund.

Indenrigsministeriet afviste dog at gå ind i sagen og henviste til, at tilsyn med kommunerne hører under Statsforvaltningen. Efter at Mads Lunds parti Borgergruppen røg ud af byrådet ved kommunalvalget i 2013, meldte kommunen sig atter ind i IKA.

Henrik Melchior Olsen, indkøbschef i Fredericia Kommune, forsvarer medlemskabet. Blandt andet benytter kommunen IKAs kurser til kompetenceudvikling og til at skaffe de ansatte brugbare værktøjer såsom opdaterede kontraktskabeloner.

»Så i min optik er medlemskabet en gevinst for kommunen. Og så benytter vi foreningens netværk for at få adgang til nyttig viden. Her spiller leverandørerne en stor rolle. For vi indkøbere er jo ikke fageksperter – vi ved jo ikke alt om den enkelte vare, vi skal ud og købe. Her er leverandørerne eksperter, og derfor er det nødvendigt at have en dialog med dem,« siger Henrik Melchior Olsen.

IKA afviser også kritikken fra Kurt Dahl og Mads Lund.

»Der er ingen, der står bedre i en udbuds­situation ved at være medlem af IKA. Han (Kurt Dahl, red.) kan tegne et Netværk Basis medlemskab til 2.400 kroner om året (Det billigste abonnement for leverandørerne, red). Det er samme pris som ordregivere, og det er bestemt ikke ublu at skulle betale 2.400 kroner som erhvervsdrivende for at være medlem af en forening. Det er en meget lav pris,« siger Ditte Nicolajsen, næstformand i IKA og indkøbs­områdeansvarlig i Region Syddanmark.

Er det ikke problematisk, hvis han oplever, at han står ringere i forhold til at komme i betragtning til offentlige ordrer, fordi han ikke vil betale til jeres forening?

»Nej, det havde været problematisk, hvis vi lukkede af for bestemte medlemmer. Vi har aldrig afvist et medlem,« siger Ditte Nicolajsen.

Bente Hagelund, der er jurist, ekspert i offentlig forvaltning og rektor for Folkeuniversitetet, er uenig:

»Det er en usund struktur,« siger hun om IKA.

»De offentlige indkøbere har formentlig ikke samme tætte dialog med de sælgere, der ikke er medlem af foreningen, og derfor risikerer man, at der ikke bliver lyttet til deres indspark og idéer.«

»Kommunerne skal købe det, som er bedst og billigst, og der skal man ikke stå bedre, fordi man betaler til en bestemt forening,« siger Bente Hagelund.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.