Liglagnet dækker koralrevet

Stigende vandtemperaturer slår de tropiske koralrev ihjel, og bliver der ikke gjort noget ved den globale opvarmning, lever de på lånt tid, lyder den videnskabelige advarsel.

Koralblegning i Great Barrier Reef Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som et liglagen breder hvide og døde koraller sig over større og større områder i de ellers så farverige og artsrige tropiske koralrev

Den såkaldte koralblegning går i gang, når vandet bliver for varmt, og der opstår ubalance i den ellers så fint justerede og balancerede symbiose mellem selve korallerne og mikroskopiske alger kaldet zooxantheller. Algerne lever i korallerne, og korallerne lever af algerne og får op til 80 procent af deres energi fra dem.

Men når vandet bliver for varmt, siger algerne deres lejekontrakt op og forlader korallerne, der bliver ladt tilbage sårbare, uden næring og dødblege, da det er algerne, der giver dem farve.

Koralblegningen er set flere gange i tropiske rev på lavt vand verden over. Men i en ny undersøgelse af verdens største koralrev, australske Great Barrier Reef, dokumenterer forskere, hvor slemt det står til i det over 2.300 kilometer lange rev langs Australiens østkyst.

Blegningen pga. global opvarmning har nået et hidtil uset omfang, og stort set hvert eneste selvstændige rev i det enorme økosystem oplever blegning.

Forskerne har registreret masseblegninger i 1998 og 2002 pga. hedebølger i Australien, men den seneste blegning i 2015-2016 bliver beskrevet som den værste.

Omfanget af blegning i den nordligste tredjedel af revet – cirka 800 kilometer - bliver kaldt »katastrofal« af forskerne fra bl.a. ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies. De beskriver den seneste blegning som »uden for skala« og frygter endnu en blegning inden længe.

Forskerne tilføjer, at også mange andre tropiske rev er blevet dækket af liglagnet efter rekordhøje vandtemperaturer i 2015-2016.

For hver gang, revene bliver ramt af blegning, får de sværere ved at komme sig, lyder det fra forskerne, der er mere end bekymrede for fremtiden for de enestående økosystemer.

»Spørgsmålet om vandkvalitet og fiskeritryk har haft minimal effekt på den hidtil usete blegning i 2016, hvilket tyder på, at lokal beskyttelse af revene betyder meget lidt eller ingenting i forhold til, om korallerne kan modstå ekstrem hede... Derfor er omgående global handling for at forhindre fremtidige temperaturstigninger altafgørende for at sikre korallernes fremtid,« lyder dommen fra forskerne i det videnskabelige tidsskrift Nature.