Ligestillingsminister på kvindernes kampdag: »Kæmp fortsat«

Selv om Danmark ligger i den pæne ende af skalaen, når det gælder ligestilling, er der stadig masser at kæmpe for afhængig af, hvor man er i tilværelsen, siger ligestillingsministeren.

ARKIVFOTO: Ellen Trane Nørby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

»Kæmp fortsat! Ikke bare for danske kvinders rettigheder, men for kvinder over hele verden. Der er mange steder, hvor det ikke er en selvfølge, at kvinder selv bestemmer, hvad de vil uddanne sig til, hvem de vil gifte sig med - ja, hvor de ikke bestemmer over deres egen krop.«

Sådan lyder opfordringen fra minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) på kvindernes internationale kampdag.

Hvad er de vigtigste ligestillingsproblemer i Danmark lige nu?

»Mange indvanderkvinder har ikke de samme muligheder, som andre kvinder. Vi må ikke glemme mere end hundrede års kamp for ligestilling. Et program som det, TV 2 har lavet om Grimhøj-moskéen viser, at der er nogle, der ikke har forstået, hvad ligestilling er, og det er vigtigt at holde fast i nu, hvor rigtig mange mennesker kommer hertil. Vi vil ikke acceptere, at man slår børn eller kvinder.

Hvad er de etnisk danske kvinders største problem?

»Det kommer an på, hvor man er i tilværelsen. Der er 29.000 kvinder, der udsættes for partnervold, og det skal der selvfølgelig sættes en stopper for. Men foruden vold op­lever mange kvinder hverdagssexisme; det kan være i bussen, i nattelivet og på de sociale medier. Jeg så en undersøgelse, der viste, at mange unge kvinder havde oplevet at blive gramset på i nattelivet, og den slags ting må man ikke negligere. Det er vigtigt, at kvinder ikke føler sig begrænset. Det har jeg sat meget fokus på som minister.

Hvordan vil du styrke ligestillingen i Danmark?

Jeg har i min perspektiv- og handlings­plan afsat flere penge til at bekæmpe partner­vold. Men ligestilling handler ikke kun om kvindekamp, og vi har bl.a. sat ressourcer af til et krisecenter for mænd, hvor de kan være med deres børn. Der er som sagt 29.000 kvinder, der udsættes for partnervold, men det gælder også for 10.000 mænd, og vi oplever, at det er så stort et tabu for de mænd, at det kan føre til misbrug og arbejdsløshed. Desuden skruer vi op for indsatsen mod menneskehandel, og så er det enormt vigtigt, at vi ikke har et kønsopdelt arbejdsmarked med traditionelle mande- og kvindefag.

Det kræver sin mand at være børne­havepædagog og sin kvinde at blive automekaniker. Derfor skal vi sørge for, at de unge kan bryde ud af deres roller, når de vælger uddannelse, og læser det, de brænder for. Og så har vi iværksat en række initiativer, der skal sikre, at etniske kvinders rettigheder overholdes. Der vil nu være undervisning i ligestilling, når man kommer til landet i f.eks. asyllejr. Vi vil ikke acceptere, at kvinder sættes lavere end mænd. Det er vigtigt, at man ved, hvilket samfund, man kommer til. Ligestilling handler om meget mere end øremærket barsel til mænd. Vi skal modvirke at der opstår en parallel kønsstruktur.«