Ligestilling er en fordel for os alle

Kvinders rettigheder over hele verden er i fokus under den internationale Women Deliver-konference i København, der bliver afholdt i disse dage. I går tog Kronprinsesse Mary hul på debatten.

Delegationen fra Nigeria er sammen med repræsentanter fra omkring 170 andre lande – hovedsageligt kvinder – rejst til København for at deltage i konferencen Women Deliver i Bella Centret. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er uretfærdigt og uforståeligt, at det skal koste et liv at føde et liv.«

Sådan lød det fra Kronprinsesse Mary, da hun i går i København åbnede den internationale konference Women Deliver om kvinders rettigheder, sundhed og vilkår.

Kronprinsesse Mary holdt åbningstalen på verdens største konference om kvinders rettigheder, helbred og livsvilkår i går. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Hun henviste til de flere end 300.000 kvinder, der årligt dør på verdensplan som følge af graviditeter.

Kronprinsessen talte i en lille debatsal næsten udelukkende fyldt med kvinder, og lagde tonen an med et budskab om, at kvinders rettigheder handler om menneskelighed:

»En konference med mission om at ændre spillereglerne for piger og kvinder er i virkeligheden en fordel for os alle,« sagde hun.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte ved konferencens åbning for, at kvinders rettigheder skal højere op på dagsordenen, og at verden skal op i gear, når det handler om at sikre lige rettigheder for mænd og kvinder:

»Nogle siger, at vækst og fremgang er den bedste måde at sikre lige muligheder for mænd og kvinder på. Jeg tror, at det er den anden vej rundt: Jeg tror, at lige muligheder mellem kønnene skaber en vej mod vækst og velstand,« lød det fra statsministeren.

Udsagnene fra Kronprinsesse Mary og Lars Løkke Rasmussen var startskuddet til et væld af debatter i forbindelse med den fjerde Women Deliver-konference, som frem til på torsdag skal sætte fokus på, hvordan man kan forbedre kvinders levevilkår globalt.

På gangene i Bella Center, hvor konferencen bliver afholdt, er der en klar overvægt af kvinder blandt repræsentanterne fra de 169 lande, som er samlet for at drøfte vejen frem mod øget ligestilling. Kvinder iført alt fra tørklæder om håret, farverige dragter til høje hæle og skarpe jakkesæt vil de næste dage mingle med hinanden imellem debatterne, der ligeledes i høj grad styres af kvinder.

Det var også tilfældet ved debatten, hvor Kronprinsessen talte. Her blev der sat fokus på, hvordan man kan få de mange innovative ideer og produkter, der skal forbedre kvinders vilkår i især tredjeverdenslande, ud i virkeligheden.

Kvinder kan mere end at føde

Inden selve debatten holdt Katja Iversen, som står i spidsen for Women Deliver, et oplæg, hvor hun lagde vægt på vigtigheden af at få kvinder ligestillet med mænd.

»Hvordan vi opskalerer innovative ideer, er hele nøglen til den her konference. Vi skal de næste dage fokusere på løsninger, der kan bringes ud i stor skala,« sagde hun

»Vi skal finde ud af, hvordan vi får kvinder placeret i hjertet af udviklingen. For vi ved, at hvis vi ikke får dem med, når vi ikke de globale mål for bæredygtighed. Det er fra kvinderne, at udviklingen og forandringen kommer, for kvinder leverer – også meget mere end børn,« sagde Katja Iversen på engelsk.

Hun brugte udtrykket »deliver« (leverer), som både bliver brugt om at levere resultater og føde børn.

I panelet var fire kvinder og to mænd fra blandt andet fonde og erhvervslivet samlet for at diskutere, hvordan man skaber koblingen mellem den gode idé og den praktiske udførelse. Det kan nemlig være en stor udfordring at få et produkt bragt ud i de små samfund til den enkelte kvinde, der har brug for det.

Et eksempel på det havde Dr. Maarten van Herpen, som står i spidsen for Phillips Africa Innovation Hub. Firmaet har udviklet et nyt instrument, der kan aflytte babyers hjerterytme under fødslen, og som er let at bruge for jordemødre, der arbejder under primitive forhold.

I forvejen har mange af jordemødrene i områder, hvor der ikke er ret mange ressourcer, et horn, som de bruger til at aflytte barnets hjerte­rytme med, men det kan være meget svært at tælle nøjagtigt.

Derfor har Phillips udviklet et produkt, der både er billigt og opfylder de nødvendige krav. Det kan for eksempel holde til at blive tabt på jorden uden at gå i stykker, og det er nemt at bruge, forklarede Martin van Herpen, som for at lægge vægt bag sine ord kastede apparatet på scenen under debatten.

Større forståelse for problemerne

Ofte mangler der dog et led mellem opfinderne og dem, der har brug for opfindelserne. Det er her, at firmaer og NGOer på lokalt plan kommer ind i billedet, fortalte Pam Bolton, vicepræsident i organisationen Concern Worldwide, der når ud til 7,7 millioner mennesker i 29 af verdens fattigste lande.

»Vi blev opdaget af Phillips, og nu har vi et trevejspartnerskab med Phillips og UNICEF, så vi kan bygge et laboratorium på universitetet i Nairobi. Derfra kan vi udvikle de studerendes talenter og skabe en generation af innovative mennesker, der kommer fra lokalområdet,« sagde hun.

Hun påpegede ligesom de øvrige paneldeltagere, at det er vigtigt at arbejde sammen på tværs af virksomheder, fonde og NGOer, hvis man har en idé til en løsning, der vil være til gavn for tredjeverdenslandene.

På den måde kan man både forbedre produkterne og få en forståelse for, hvordan man bedst og nemmest får dem implementeret, og ikke mindst for, hvad befolkningernes behov reelt er.