Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Måske stod solen rigtigt på himlen, måske vandt nysgerrigheden, eller måske kom modet i takt med indtaget af sjusser. Måske var man bare smaskforelsket. Under alle omstændigheder vil halvdelen af os have haft sex, når vi er 16 år.
Det fastslår en ny videnskabelig artikel, der offentliggøres i Ugeskrift for Læger mandag.
Artiklens forfattere har indsamlet al tilgængelig viden om danskernes seksuelle debut siden Anden Verdenskrig, og der er en klar konklusion, når det gælder danskernes allerførste gang:
De indsamlede data viser – nok til manges overraskelse – at debutalderen for sex har været den samme i knap 50 år. Mediantallet for første samleje var 16 år i slutningen af 1960erne, og den er 16 år i dag. Så nutidens unge mennesker er altså hverken hurtigere eller langsommere til at kaste sig ud i seksuelt samvær for første gang end generationer før dem.
»Undersøgelsen viser, at alderen ved første samleje har ligget stabilt siden 1960erne, og det er rigtig interessant, fordi vi ofte hører, at de unge er vilde og alt for hurtigt ude i forhold til sex,« siger læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard, der er den ene af to forfattere bag artiklen i Ugeskrift for Læger.
Unge lytter ikke til den seksuelle støj omkring os
At den seksuelle debutalder har været konstant siden 1960erne, rejser spørgsmålet, om seksualiseringen af det offentlige rum egentlig påvirker unge så meget, som man hidtil har troet, læst og hørt.
»Flere aktører har fremhævet, at pornografi og det øgede fokus på sex i reklamer og musikvideoer påvirker unge og får dem til at debutere tidligere. Denne og tidligere undersøgelser viser imidlertid, at unge hverken bliver mere eller tidligere seksuelt aktive af de påvirkninger,« siger Morten Emmerik Wøldike, projektleder for Sex & Samfund.
Derfor mener professor Christian Graugaard også, at undersøgelsen er en god påmindelse om, at danske unge langt hen ad vejen véd, hvad de vil være med til seksuelt.
»At debutalderen stadig er 16 år, viser, at unge er reflekterede, ansvarlige og har veludviklede filtre i forhold til alle de seksuelle idealer, de møder rundt omkring i samfundet,« siger han.
En anden konklusion i undersøgelsen er, at piger og drenge i dag er lige gamle, når de har deres seksuelle debut. Hvor der tidligere var flere år mellem unge mænd og unge kvinders debutalder, kan man nu tale om ligestilling på det seksuelle område.
»På mormors tid kunne man læse i sexologibøgerne, at forskellen på kvinder og mænds debutalder skyldtes, at kvinder rent biologisk ikke havde lyst til sex. De nye tal viser imidlertid, at kønsligestillingen har slået igennem på seksualområdet, og at kvinder har erobret retten til erotisk nysgerrighed. Og det er da glædeligt,« mener Christian Graugaard.