»Lidt østers og noget torsk«: Det bliver 850 kr., tak

Stormvejret gjorde det vanskeligt for fiskerne at lande den traditionelle nytårsspise, og det fik prisen til at gå op på torsk. Men der var stadig smil i de lange køer i Torvehallerne.

Udvalget besigtiges på pladsen foran Torvehallerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg

Dagen før nytårsaften var Kødbyen på Vesterbro mere trafikeret end Hovedbanegården op til jul.

Bilerne kørte i rundkreds i håb om at finde en ledig parkeringsplads i nærheden af Inco, restauratørerne og de øvrige professionelle madaktørers indkøbssted, der traditionelt har nogle af årets travleste dage op til nytår.

Særligt hos fiskehanderen stimlede folk sammen om frisk tun, kammuslinger, slethvar og udvalget af østers, der var endnu større end normalt. Og om jomfruhummerne, der i dagens anledning kunne fås i tre størrelser – de største var nærmest på størrelse med en almindelig sort hummer.

Sjovt nok var tendensen lige modsat i Torvehallerne på Israels Plads. Her var det store hit sorte hummere på beskedne 350 gram, som egnede sig til én kuvert og blev solgt røde og nykogte for 150 kr. stk.

For at lette ekspeditionen havde Torvehallernes to fiskehandlere udvidet med telte og vogne på pladsen ud mod Frederiksborggade, hvor man dels kunne handle, dels hente forudbestilte varer, pakket og klar.

Den sorte hummer bliver rød, når den koges. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg.

En mand hentede en lille papirspose med »lidt østers og noget torsk«, som ekspedienten formulerede det. Det blev 850 kroner.

Priserne får normalt et nøk opad i de få dage op mod nytår, hvor danskerne ikke skeler så meget til pengepungen, men i år slog den klassiske servering torsk vist alle rekorder.

De seneste dages storm har gjort det vanskeligt for fiskerne at komme på havet, lød forklaringen, og det fik prisen for torskefilet op i 450 kroner kiloet i år hos Hav.dk.

Til gengæld var der et godt tilbud på ægte caviar af typen Rossini Gold – 999 kr. for 100 gram af de udsøgte støræg.

I den franske delikatessebutik Ma Poule delte man smagsprøver ud på foie gras sammen med et lille dryp marmelade af typen Confit de Vin de Sauternes og et godt tilbud på dessertvin fra Montbazillac, et konkurrencedygtigt naboområde til Sauternes, der traditionelt ledsager den fede andelever.

Også hos Hallernes Smørrebrød var der voldsom aktivitet. Der var kaldt ekstra personale ind, og smørrebrødsjomfruerne smurte og dekorerede, så de var helt røde i kinderne.

»Jeg har lavet smørrebrød hele mit liv, og det har altid været et hit nytårsaften,« forklarede en kvinde, mens hun pyntede en kartoffelmad af med hjemmelavede ristede løg.

Frister denne løsning må man dog vente til næste år – Hallernes Smørrebrød har lukket for nye bestillinger og bruger de resterende timer frem til nytårsaften på at gøre de mange forudbestillinger klar.

Overfor i olivenboden var der mere ro på, selv om man også her mærkede et øget salg.

»Det interessante i disse dage er at se den glæde, Torvehallerne har skabt. Der er lange køer allevegne, alligevel er her kun smilende folk,« mente Stig Larsen, indehaver af Stigs Oliven.

Hallernes Smørrebrød har travlt med de mange forudbestillinger til nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg.