Licens for at se dvd-film

Nordmændene skal betale licens for at se dvd-film, også selv om fjernsynet ikke kan fange nogen tv-kanaler. DR overvejer at følge trop fra næste år.

Foto: Bardur Eklund, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man fortsat betale licens, hvis man på grund af digitaliseringen næste år fravælger at kunne se tv og heller ikke har andre licensbetingede tjenester, men kun bruger sit tv-apparat til at se for eksempel dvd-film?

Nej skulle man tro.

Ikke desto mindre er det lige modsat i Norge, hvor man allerede har gennemført digitalisering. Her har ældre kvinde i en principiel sag netop forsøgt at blive fri for licensbetaling, fordi det eneste licensbetingede, hun ejer, er et gammelt analogt fjernsyn, der ikke kan tage de nye digitale signaler, men blot kan vise damens dvd'er. Her har beskeden fra DR's norske søsterorganisation, NRK, alligevel lydt, at hun skal betale licens for tv-apparatet. Hvis hun køber en digital modtagerboks, vil hun nemlig kunne se tv på det.

Ifølge DR's kommunikationsdirektør, Henriette Rald, er DR opmærksom på problematikken, og hun tilføjer, at der allerede er en dialog med Kulturministeriet i gang om, hvordan licenskontoret skal forholde sig i en lignende situation, når digitaliseringen er gennemført 1. november næste år.

/ritzau/