Liberal Alliance går fra skatteforhandlingerne

Regeringen har opgivet at sænke topskatten. Den forbliver på 15 procent, og det får Liberal Alliance til at forlade forhandlingerne.

Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance trækker sig fra skatteforhandlingerne. Dybt skuffet over resultatet, som næsten intet har med borgerlig politik at gøre, konstaterer leder Anders Samuelsen:

»Regeringen opgiver selv den beskene reduktion fra 15 til 13,5 pct. i topskatten. Det er helt uacceptabelt, også selv om man hæver grænsen for, hvornår man skal betale topskat. Det er så rystende uambitiøst, når man tænker på den situation, landet står i. Knæfaldet for misundelsesretorikken kommer til at koste os allesammen, fordi vi ikke kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft eller fastholde den.«

Skattereformen er den store reform, som skal flytte skat fra arbejde over på forurening og skabe flere hænder til arbejdsmarkedet. Altså, den vigtigste reform i denne valgperiode. Særligt efter, at arbejdsmarkedsreformen faldt til jorden i efteråret.

»Det, jeg har været med til i de seneste dage, er rød leg på blå stue,« fortæller Samuelsen opgivende. Han er ellers kendt for at være en af Christiansborgs ivrigste forhandlere, og skattelettelser er tilmed hans mærkesag.

»Jeg troede, at jeg skulle trække i en borgerlig retning sammen med Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen, men de har givet op over for Dansk Folkeparti. Der bliver nu indført en stribe grimme røde skatter, som selv ikke en Ole Stavad i sit ondeste lune ville indføre. En fedtskat. En multimedieskat. En sukkerskat. Ovenikøbet en særskat på pensioner, som ikke engang giver penge til statskassen. Med den linje kan regeringen lige så godt pakke det hele sammen og lade være,« siger Samuelsen.

Sverige længere fremme
»Skatten på arbejde bliver ikke sat markant ned, og selv om vi har haft en borgerlig regering i snart otte år, så er den borgerlige regering i Sverige på bare tre år nået meget længere. Så selv om vi fjernede både top- og mellemskat, ville vi være mere lige end svenskerne. Og endelig så vil der med denne reform stadig være flere topskatteydere end under Mogens Lykketoft,« siger Samulesen. »Jeg kan bare sige til de borgerlige vælgere, at stemmer de på V eller K, så er det en stemme på Dansk Folkeparti.«

Som reformen ser ud nu – den bliver offentliggjort søndag aften – så vil marginalskatten være på 56 procent. Og det opfylder på ingen måder intentionerne, mener Samuelsen. Den skulle jo give en velstandsstigning ved, at politikerne gav en gulerod. Flere ville arbejde, og Danmark ville måske også kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

»Ingen tør sige det, men én procent af danskerne bidrager med velstandsstigning på 40 mia. Det er halvdelen af udgifterne til vores sundhedsvæsen. Tænk, hvis vi kunne få amerikanske ingeniører lokket hertil og være med til at skabe arbejdspladser. Det sker ikke nu. Det gider ingen da.«

Samuelsens havde tre krav. Væk med top- og mellemskat. En almindelig LO-familie skulle have en skattelettelse på 5.000 kroner, og så skulle lettelserne gælde straks.

I stedet har DF fået ændret på bundskatten. Regeringen ville sænke den med 0,5 procent, men det bliver i stedet 1,0 eller 1,5. Det regner regeringen på nu, men det koster ni mia. kroner at sænke den med én procent. Derudover regner Finansministeriet på yderligere kompensation for de borgere, der tjener under 330.000 kroner. Og så bliver det overvejet at give boligejere tilskud på 1,5 mia over et år til at renovere – på den måde håber man af få gang i byggeriet.