LGBT-historier til de tre-årige: Her bliver mor og far afløst af mor og mor eller far og far

Grundtvigianerne vil have homoseksuelle med i godnatlæsningen til de mindste.

Til dette års Copenhagen Pride til august offentliggøres vinderen af en børnelitteraturkonkurrence, hvor »eneste krav er, der skal optræde én eller flere LGBT-personer i historien, og at historien er målrettet de tre-seks-årige«, som det hedder. Billedet er fra en tidligere Pride. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre i børnebøger kan lige så vel være bøsser eller lesbiske, som de blot kan være mor og far.

Ja, de kan i det hele taget være så meget andet end heteroseksuelle. De kan være alt fra bøsser og lesbiske til biseksuelle eller transpersoner.

Det mener de i Grundtvigsk Forum, der efterlyser flere såkaldte LGBT-personer i børnebøger, og som derfor har udskrevet en litteraturkonkurrence, hvor »eneste krav er, at der skal optræde én eller flere LGBT-personer i historien, og at historien er målrettet de tre til seks-årige«.

»Dermed sætter konkurrencen fokus på den manglende LGBT-inkluderende børnelitteratur«, som det hedder, og nu hvor konkurrencen er slut, kan Grundtvigsk Forum konstatere, at der er kommet hele 239 bud på, hvordan en sådan en vinderbog skal være.

Hvorfor det lige er det kristne, folkekirkelige Grundtvigsk Forum, der har påtaget sig opgaven med at få homoseksuelle med i godnatlæsningen, kan leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank sagtens forklare.

»Poesien, det litterære, det er vi vældigt optagede af, så på den måde passer det her meget godt til os,« siger hun:

»Vi kan se, at der er et hul her. Der er masser af børnelitteratur med alle mulige voksenroller. Men lige præcis de her roller er temmelig fraværende. Ikke, at de ikke findes, men dem, der så findes, de er typisk meget oplysende og ikke så spændende.«

Vinderen offentliggøres til Priden

Hun håber, at at vinderpræmie på 20.000 kroner har fået flere dygtige børnebogsforfattere til at deltage i konkurrencen, hvor vinderen bliver offentliggjort 14. august i forbindelse med Copenhagen Pride.

»Hvis man vokser op med to mødre, og ens verden overhovedet ikke bliver repræsenteret i en børnebog, så kan jeg godt forstå, at man – ikke mindst som forældre – tænker, hvor er det frustrende,« siger hun.

Ifølge Ingrid Ank »betyder det på ingen måde noget« i forhold til konkurrencens indhold og budskab, at Grundtvigsk Forum er kristent-folkekirkeligt.

»Der er ikke er nogen som helst konflikt i forhold til Grundtvigsk Forums kristne udgangspunkt,« siger hun:

»Men der har været lidt kritik af, at vi bare ville score billige point og demonstrere vores frisind.«

I Kristeligt Dagblad har formand for Evangelisk Luthersk Netværk, Jens Lomborg, dog omtalt konkurrencen som »et typisk kirkeligt knæfald for tidsånden, hvor man accepterer en præmis om, at alt er lige godt«.

Ingrid Ank erkender, at et kunstnerisk benspænd som kravet om, at »der skal optræde én eller flere LGBT-personer i historien«, kan ende som en eftertackling på selve konkurrencen.

»Der kommer jo ikke nødvendigvis en god bog ud af sætte bestemte kriterier for den,« siger hun:

»Vi drømmer om, at der kommer god børnelitteratur ud af det. Men ja, der er en risiko for, at man får en type børnelitteratur som mere er oplysning. Altså nu skal børnene høre, hvordan det er helt o.k. med to mødre, og så kan det ende med at blive ret kedeligt.«

Grundtvigsk Forum arbejdede forud for udskrivelsen af konkurrencen først på året med et håb om en slags børnelitteratur, hvor »Pippi ingen mor har, mens Tommy og Annika har to«, som Ingrid Ank formulerer det.

»Vi drømte om litteratur, hvor LGBT ikke er rammen, men bare er der. Hvis man forestillede sig, at Tommy og Annika havde to mødre, så ville det jo ikke have været temaet i historierne om Pippi. Det ville bare være sådan,« forklarer hun.

Hun synes, at 239 indkomne forslag »lyder af mange«.

Far ud af skabet?

Du tænker her et barn med to fædre eller to mødre, men LGBT er jo er bredere begreb. Kunne det også være, at min far går i kjole, min far er hoppet ud af skabet?

»Det interessante er, hvilke rammer, verden bliver vist frem i. Hvad er det for voksenkonstellationer, et barn møder.«

Så det kunne ikke være, at far er dragqueen?

»Det vil jeg ikke sige, jeg tror bare ikke, det er det, der er kommet ind til konkurrencen. Det er for de mindste. Det handler ikke på den måde om seksualitet og identitet.«

Ifølge Ingrid Ank fik de på Vartov ideen til konkurrencen, efter at de i mange år havde været vidne til Pride-festen på Regnbuepladsen i København lige ved siden af. En fest, grundtvigianerne gerne ville bidrage til.

»Samtidig foreslog vores kok, der er lesbisk mor, at vi skulle kigge på noget om børnelitteratur. Det havde hun manglet i forhold til sine børn,« fortæller Ingrid Ank.

Ifølge forperson i LGBT Danmark, Ask Ulrich Petersen, »er det rigtig godt og vigtigt« med børnelitteratur, som alle børn kan se sig selv i.

»Det kan være svært i meget af litteraturen og kulturen ellers,« vurderer han.

Ifølge Ask Ulrich Petersen kan Grundtvigs Forums konkurrence ses som et udtryk for, at der generelt er kommet mere fokus på og bevidsthed om, at både børn og voksne kan have forskellige identiteter.

»Der er en stigende åbenhed omkring det,« siger han.