LEV: Rapport bør vække slumrende politikere

En netop offentliggjort konsulentrapport om forholdene på Københavns Kommunes skandaleramte botilbud bør ifølge de udviklingshæmmedes forening LEV fungere som et gigantisk vækkeur for politikerne på rådhuset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rapporten bekræfter, at det fortsat halter flere områder på botilbud for handicappede og sindslidende, og LEV efterlyser mere personale, et markant økonomisk løft og ikke mindst politikere, der viser vilje til at rette op på bostederne.

Ifølge LEV viser rapporten ”med al tydelighed, at der er store vanskeligheder på de københavnske botilbud og at pressehistorierne dermed ikke er enkeltstående tilfælde taget ud af en sammenhæng, men derimod eksempler som symboliserer en sammenhæng.”

LEVs formand Sytter Kristensen mener, at rapporten bør vække det politiske establishment på rådhuset. Kun hvis der sættes massivt ind på flere fronter, kan man undgå fremtidige skandaler på botilbuddene, mener Sytter Kristensen:

”Forvaltningen og politikerne har overset det her område i mange år. Men det er nu, der skal ske en massiv indsats. Hvis ikke man får rettet op på alle områderne samtidig, både i forvaltning, ledelse og pædagogisk blandt medarbejderne lokalt, så vil det fortsat halte. Hvis man ikke tilføjer store ressourcer på det her område nu, så får man ikke løftet det.”

Mangler ressourcer
I en pressemeddelelse fra rådhuset hæfter socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) sig ved, at langt de fleste af de adspurgte beboere i rapporten udtrykker tilfredshed med det botilbud, hvor de bor. Men det kan ikke tages som et udtryk for, at forholdene på botilbuddene er gode, advarer Sytter Kristensen:

”De udviklingshæmmede beboere er mennesker, som falder til i de rammer, de nu engang sættes i. Hvis de oplevede vilkår, som man har det andre steder, ville de så absolut foretrække det. De kender ikke til en anden og bedre virkelighed end den på botilbudene, så man må ikke tage deres tilfredshed som udtryk for, at tingene fungerer godt. Det er ikke forhold, man ville byde andre mennesker og som andre mennesker ville tage imod. Det skyldes uvidenhed,” siger Sytter Kristensen.

Mikkel Warming erkender også, at området mangler ressourcer:

”Jeg håber, at andre politikere også vil læse undersøgelsen, så de ser, at det sociale område skal prioriteres langt højere, end det bliver i dag. Man kan se i undersøgelsen, at den måske væsentligste forhindring for beboernes trivsel er de dårlige boliger, hvor mange består af små værelser med fugtskader. Det skal vi kunne gøre langt bedre. Samtidig kan vi også se, at nogle medarbejdere mister gejsten pga. underbemanding og følgende stress. Det er en ond spiral, som gør de ikke har tid til efteruddannelse, som igen gør de mister arbejdsglæde. Det er helt afgørende, at vi får flere penge til de daglige opgaver og ikke kun enkeltprojekter.”