Lettere at kravle til tops i Europa end i USA

Hvis man er født med udsigt til en baggård eller endeløse kartoffelrækker, så er der i de fleste europæiske lande faktisk en større chance for at komme til tops i samfundet end i det ellers så angiveligt liberale og mobile USA, viser nye undersøgelser.

Foto: Søren Bidstrup

Det har været noget af en ørkenvandring at følge EUs såkaldte Lissabon-proces – målet med at modernisere og gøre Europas økonomi mere konkurrencedygtig, som man satte på et topmøde i den portugisiske hovedstad i 2000.

År efter år har Europas regeringer gennemgået tilstandene på deres forårsøkonomiske topmøder og konstateret, at man stadig er langt fra målet. Men denne gang ser topmødet ud til at blive lidt mere spændende end sædvanligt.

For det første kan EUs stats- og regeringschefer senere på ugen glæde sig over, at Europas økonomi står bedre rustet til at vædre en international finanskrise end forventet.

Både i 2006 og 2007 var den økonomiske vækst i EU højere end i USA og endnu
vigtigere har europæerne nogenlunde styr på betalingsbalance og offentlige budgetter, hvilket ikke lige er tilfældet på den anden side af Atlanten.

En rapport fra den uafhængige tænketank – Center for European Reform – viser samtidig, at Lissabon-processen er begyndt at give pote. Der er trods alt skabt 12 millioner nye job i Europa, og arbejdsløsheden er faldende lige som europæiske virksomheder klarer sig fint på verdensmarkedet på trods af den høje kurs på euroen.

MERE OPSIGTSVÆKKENDE VISER nye studier, at det gamle Europa faktisk er ved at have indhentet og overgået Amerika på selve den »amerikanske drøm«. Nemlig den udbredte tro i det amerikanske samfund på, at det kun er i USA, at man kan klatre op af samfundsstigen, selv om man langt fra er født med en sølvske i munden.

Populært sagt historien om skopudserdrengen, der ender som millionær.
I mange europæiske lande er det lettere at komme væk fra fattigdom og få en position i samfundet, end det er i USA, viser undersøgelserne.

Den såkaldte »sociale mobilitet« er større, hvilket er med til at punktere myten om, at de europæiske lande stadig er mere klassesamfund end det amerikanske.
Forskere ved Instituttet for Arbejdsstudier i Bonn har ved at undersøge 40-åriges stilling i øjeblikket konstateret, at børn født i fattige familier i de nordiske lande og
Storbritannien hurtigere er kommet op af den sociale og økonomiske rangstige end den samme aldersklasse i USA. Tre ud af fire i den laveste indkomstgruppe i Europa arbejder sig op i samfundet, mens det kun gælder for halvdelen af den tilsvarende gruppe amerikanere.

På trods af høj skatteprocent og et samfundssystem, som mange i USA vil beskrive som næsten kommunistisk, ligger de nordiske lande faktisk i top i social mobilitet og muligheden for at flytte op i en højere indkomstklasse. Andre lande som Tyskland, Holland og selv det ellers tidligere så klasseprægede Storbritannien klarer sig også bedre end i USA.

UDDANNELSE HAR VÆRET nøglen til afskaffelse af det europæiske klassesamfund indenfor den sidste generation; herunder ikke mindst adgangen til gratis højere undervisning, der har hentet mange ud af baggården og ind fra kartoffelrækkerne.

På grunduddannelse klarer europæerne sig langt bedre end Amerika, viser også OECDs undersøgelser. USA har til gengæld de bedre elite-universiteter og er i stand til at tiltrække forskere fra hele verden i forhold til Europa, der stadig halter bagud, som CERs rapport også påpeger.

Nogle europæiske økonomer mener, at den eneste løsning er at gøre undervisning på de højere læreanstalter i Europa mere brugerbetalt og satse mere på at uddanne en elite. De peger på, at mange studerende i Europa i dag i forvejen kommer fra middelklasse-familier, der godt selv kan betale.

Spørgsmålet er så, hvad en sådan omlægning af uddannelsessystemet vil betyde for europæernes mulighed for at fuldføre den amerikanske drøm.