Leth overlevede ved et tilfælde

Det var rent held, at multikunstneren Jørgen Leth overlevede tirsdagens jordskælv i Haiti. Nu rejser han til Danmark for at få psykologhjælp.

Jørgen Leth: - Jeg var tæt på at dø Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB LANGVAD NILSSON

Den 72-årige forfatter, filmmager og cykelkommentator Jørgen Leth overlevede ved et tilfælde tirsdagens jordskælv i Haiti, som indtil videre har kostet mellem 45-50.000 mennesker livet.

Jørgen Leth, som har boet i Haiti siden 1998, lå og sov på øverste etage i sit hus, da jorden begyndte at ryste under ham.

- Det er mit held, at jeg lå deroppe. Havde jeg siddet nedenunder og arbejdet, er det ikke sikkert, at jeg havde overlevet, siger han til Ekstra Bladet, som mødte ham i en FN-lejr på øen.

LÆS OGSÅ: Haitianere laver vejblokeringer af lig

Har kun sin computer tilbage

Da skælvet brød ud, tog kunstneren sin computer under armen og slap med hjælp fra sin medarbejder Belleque i sikkerhed ude på vejen foran huset.

- Sådan gør filmfolk pr. instinkt. Men jeg har mistet alt andet, siger han.

Jørgen Leths mere end 100 år gamle hus på øen ligger i dag i ruiner.

- Jeg har mistet alt andet, herunder min store haitianske kunstsamling. Det er en epoke i mit liv, der er slut, forklarer Leth til avisen, men siger dog også, at han er sluppet let sammenlignet med den lokale befolkning.

LÆS OGSÅ: Hangarskib skal hjælpe Haiti

- Men det er intet mod, hvad andre oplever. Belleque har mistet sin bror under jordskælvet, og det er en katastrofe for den haitianske befolkning, siger Leth.

Skal have psykologhjælp i Danmark

De sidste dage har Jørgen Leth og tre af hans danske filmkolleger boet i FN-lejren 150 km fra øens hovedstad Port-au-Prince.

Men planen er, at de vender tilbage til Danmark, så snart de kan komme til en lufthavn.

- De andre har vedtaget, at jeg skal til Danmark i nogle uger. Det afviste jeg først, men jeg kan mærke, at jeg har brug for psykologhjælp, siger Jørgen Leth til Ekstra Bladet.

Lige nu spærrer et stenskred dog vejene omkring FN-lejren i den lille havneby Jacmel, hvor danskerne befinder sig.

Så indtil videre må de væbne sig med tålmodighed og blive på øen.