Lene Espersen skærper strid med DF

Striden mellem de Konservative og Dansk Folkeparti truer regeringens plan for skattelettelser. Lene Espersen beskylder Pia Kjærsgaard for at være misundelig i forhold til de privatansatte danskere. Pia Kjærsgaard svarer igen: »Det er absurd.«

De Konservatives top i Danfoss Universe. Fra venstre politisk ordfører Pia Christmas-Møller, miljøminister Connie Hedegaard, partiformand Bendt Bendtsen, justitsminister Lene Espersen og gruppeformand Helge Adam Møller.<br>Foto: Palle Hedemann Fold sammen
Læs mere

Luften er kold mellem de Konservative og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, når det kommer til spørgsmålet om skattelettelser. Nu angriber den konservative justitsminister og kronprinsesse, Lene Espersen, direkte DF-leder Pia Kjærsgaard i striden om topskatten. Når DF-formanden afviser lettelser i topskatten, og Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt helt afviser skattelettelserne, er de to så optagede af de offentligt ansatte, at de helt glemmer de privatansatte danskere, mener Lene Espersen.

»De kan ikke unde andre end de offentligt ansatte at få en ekstra gevinst. Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man er så misundelig i forhold til de privatansatte,« siger Lene Espersen og henviser til, at både Pia Kjærsgaard og Helle Thorning-Schmidt har lovet ekstra i lønningsposen til de offentligt ansatte.

»Der er noget, der undrer os utrolig meget, og det er den misundelsesretorik, som vi har hørt fra Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard. Med skattelettelsen opfylder regeringen den ene del af Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis ønske, nemlig at give de offentligt ansatte flere penge, og at vi så også giver til de privatansatte er nok til, at de flipper fuldstændig ud. Det synes jeg er meget, meget besynderligt,« siger Lene Espersen.

Pia Kjærsgaard svarer hårdt tilbage, at det »ikke er klogt« med den slags udtalelser, lige før de politiske forhandlinger om skatteplanen begynder i morgen.

»Lene Espersens udtalelse er en fuldstændig absurd retorik. Vores fornemste opgave er at være regeringens sociale garant, og efter den udtalelse er det da blevet endnu mere vigtigt,« siger Pia Kjærsgaard.

Og for en gangs skyld danner hun fælles front med Socialdemokraternes formand.

»Vi har ikke et problem med, at danskerne tjener penge. Men vi stiller spørgsmål ved, om man skal tage fornøjelserne først, eller om man skal få fællesskabet til at fungere. Og der synes vi ikke, at de Konservative har sikret, at velfærden fungerer, og det vil vi gerne have den til, før vi tager hul på skattefornøjelserne,« siger Thorning-Schmid­t.

Fornøjelse på fornøjelse
Ud over fornøjelserne med skatten fornøjede den konservative folketingsgruppe sig i går i oplevelsesparken Danfoss Universe, hvor partiet havde henlagt sit sommergruppemøde. Her blev der tid at studere højspændingslyn, vulkaner og andre naturkræfter.

Inden da holdt partiet pressemøde, hvor Bendt Bendtsen måtte udfolde en del kræfter på topskatten. Den fyldte det hele. Langt de fleste spørgsmål kredsede om, hvorvidt de Konservative ville acceptere, at DF fik ryddet topskattelettelsen af bordet.

»Når vi ønsker at hæve beskæftigelsesfradraget og grænsen for mellem- og topskat, er det fordi, vi mener det,« sagde Bendt Bendtsen.

Er topskatten til forhandling?

»Det er meget, meget vigtigt, at regeringens skatteplan kommer igennem. Det her drejer sig om flere hænder, som vi har brug for i sundhedssektoren, på plejehjemmene og så sandelig også i det private erhvervsliv. Det her er en måde at skabe arbejdskraft på.«

Jeg spurgte ikke til arbejdskraft, men om de Konservative vil gå med til, at topskatten er til forhandling?

»De Konservative mener selvfølgelig, at beskæftigelsesfradraget skal forhøjes, og at vi hæver grænsen for mellem- og topskat,« gentog Bendtsen.

Kan I acceptere en skattelettelse, hvor der ikke bliver lettet i topskatten?

»Nu skal jeg ikke forhandle her, men det er meget vigtigt for Det Konservative Folkeparti, at den pakke kommer igennem,« lød Bendt Bendtsens svar.

På det tidspunkt tog Lene Espersen over.

»Egentlig skulle I slet ikke sidde her og stille os spørgsmål om topskatten. I skulle gå over til Pia Kjærsgaard og Helle Thorning-Schmidt og sige til dem: I vil give flere penge til velfærd, I vil gøre livet bedre for de ældre, for daginstitutionerne og for en lang række områder, men hvor skal menneskene komme fra. Det offentlige mangler i dag arbejdskraft. Og når man spørger dem, hvor alle de nye medarbejdere skal komme fra, så er der intet svar. Grunden til, at vi har lagt så meget vægt på, at grænsen for mellem- og topskatten hæves, er, at det er den mest effektive måde at sikre, at der bliver flere hænder,« sagde Lene Espersen.

Nu er det vel ikke helt urimeligt, at I giver vælgerne et svar på, hvor hårdt I vil stå på jeres krav om skattelettelser i toppen. Dansk Folkeparti siger, at de har meget, meget svært ved at forestille sig, at de vil bidrage til en aftale, hvor der bliver lettet i topskatten. Har du, Bendt Bendtsen, svært ved at forestille dig, at du kan medvirke i en aftale, hvor der ikke er lettelser i topskatten. Ja eller Nej?

»Jeg har hørt, at det ikke er Dansk Folkepartis kop te,« svarede Bendtsen og føjede til: »Så må vi servere noget kaffe på fredag.«