Lene Espersen: Flere TV-kameraer på gader og stræder

Justitsminister Lene Espersen (K) vil tillade butiksejere at TV-overvåge områder omkring deres butik. Uklare regler, mener Forbrugerrådet.

Regeringen vil give forretningsdrivende nye muligheder for at TV-overvåge i det offentlige rum.

Men banker, restauranter og butikker skal ikke blot have lov til at overvåge egne indgange, facader og flugtveje. De skal have lov til at opsætte overvågningskameraer på »tilknyttede arealer«. Det kan være fortovet eller et stykke af vejen udenfor butikken.

Dermed tyder det på, at danskerne nu skal vænne sig til at smile ufrivilligt til et overvågningskamera. Men den pris er værd at betale, mener Justitsminister Lene Espersen.

»Der er ikke noget entydigt resultat af de undersøgelser, man har lavet, men man ved, at det kan have en opklarende effekt på visse kriminalitetstyper, f.eks. røveri,« siger justitsministeren.

Lene Espersen fremsætter lovforslaget i februar eller marts, og med støtte fra Dansk Folkeparti vil antallet af kameraer i bybilledet snart stige. Og det bryder formanden for Forbrugerrådet, Camilla Hersom, sig ikke om.

»Forestil dig Strøget. Hvis butikkerne må overvåge facaden, indgangen og tilknyttede arealer, så vil man som almindelig forbruger være overvåget hele tiden. Man skal være ekstremt opmærksom på, hvordan man skærer de her regler til. Det skal være utvetydigt, hvor stort arealet for overvågningen må være,« siger Camilla Hersom.

Tvetydige regler
Men reglerne er endnu ganske tvetydige:

»Jeg kan ikke redegøre i centimeter for det, men vi vil selvfølgelig gøre os umage med at være præcise,« siger Lene Espersen.

Hvis jeg går forbi en bank, kan jeg så undgå at blive filmet?

»Jeg vil sige, at man med sikkerhed kan undgå det på den anden side af gaden. Så vidt vil det aldrig komme. Men jeg har bare meget svært ved at sætte nogle meter på,« siger Lene Espersen, der er opmærksom på indgrebet i den private sfære:

»At man kommer gående med sit indkøbsnet og skal ned og handle er jo ikke et stort indgreb i ens privatsfære,« siger justitsministeren.

Som markedsdirektør i Dansk Erhverv repræsenterer Charlotte Vester en lang række butikker, urmagere, tøjbutikker og diskoteker. Hun har længe arbejdet for, at butikkerne skulle have bedre mulighed for overvågning.

»De maskerer sig lige uden for butikken - det er det vi kalder røvernes omklædningsrum. Hvis man får lov til at videoovervåge lige uden for butikken, så gør man det sværere for dem,« siger Charlotte Vester.

Hun mener ikke, at der vil blive tale om, at alle butikker sætter kameraer op.

»Det er altså ikke sådan, at hvis du går fra Rådshuspladsen i København til Kongens Nytorv, så er du overvåget hele vejen. Slet ikke,« siger Charlotte Vester.