Lektor i historie: Alexandras beslutning virker logisk

Det er oplagt for grevinde Alexandra at frasige sig statsydelse, når prins Felix fylder 18, mener lektor.

Den beslutning, der er taget i dag, ligger klart i forlængelse af kongehusets politik, siger Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det virker som en logisk konsekvens af den officielle begrundelse, der var for at give hende årpengene til at begynde med. Nemlig at hun er mor til og delvis forsørger for to prinser, der står i tronfølgen.«

Sådan siger Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet, om grevinde Alexandras beslutning om at frasige sig statsydelse fra juli 2020.

»Når den yngste så i 2020 fylder 18, så giver det mening, at hendes forpligtelser angående forsørgelse ophører, og at hun frasiger sig sine årpenge«, siger han.

Grevinde Alexandra blev tildelt ydelsen af staten i 2004, da hun blev skilt fra Prins Joachim.

Ydelsen er i dag på 2,4 millioner kroner årligt. Den er efter lov om årpenge livsvarig, hvilket vil sige, at den ikke kan fratages grevinden uden hendes eget personlige samtykke.

Jes Fabricius Møller vurderer, at grevinde Alexandras beslutning om at frasige sig statsydelse passer godt ind i kongehusets ønske om, at det kun er dem i toppen af rækken af tronfølgere, altså Kronprins Frederiks børn, der skal have statsydelse.

»Det er en ny linje, der er lagt her.«

»Den beslutning, der er taget i dag, ligger klart i forlængelse af kongehusets politik,« siger han.

52-årige grevinde Alexandra giftede sig for anden gang i marts 2007, denne gang med Martin Jørgensen. Parret gik dog hver til sit i september 2015.

Ved den lejlighed gav hun udtryk for, at sønnerne prins Nikolai og prins Felix nu var hendes førsteprioritet.

Siden da er hun flyttet fra parrets hjem på Svanemøllevej i Hellerup og ind i en herskabslejlighed tæt ved Kastellet og Nyboder i København.

/ritzau/