Lektor er træt af kritik fra sine »dovne og dumme« studerende

En mangeårig lektor på Københavns Universitet, Steen Laugesen Hansen, har fået nok af det, han ser som en voksende gruppe af »dumme og dovne studerende«. Han mener, at de bør fratages retten til at evaluere hans undervisning. Prorektor Lykke Friis maner til besindelse.

»Der har været en katastrofal sænkning af niveauet - specielt de seneste fem år,« fastslår lektor Steen Laugesen Hansen, lektor i biofysik på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dovne og dumme studerende, der »slet ikke burde være på universitetet«, skal ikke have lov til at bedømme undervisningen.

Det mener lektor i biofysik Steen Laugesen Hansen fra Københavns Universitet.

»Der er nogle studerende på universiteterne, som overhovedet ikke kan noget til at begynde med. Og de synes heller ikke, at det er rimeligt, at de skal yde noget. Selv om de hverken kan eller gider, har de lov til at evaluere kurserne. Det er et kvajet system,« siger Steen Laugesen Hansen til Berlingske.

Lektoren har skabt røre med et debatindlæg på Universitetsavisens hjemmeside, hvor han harcelerer mod evalueringssystemet. Det bunder i en videnskabelig artikel, der viser, at de lærere, der klarer sig dårligst i de studerendes tilfredshedsevalueringer sagtens være de bedste lærere.

Men Steen Laugesen Hansens kritik stikker dybere og bunder i en ifølge ham dybt bekymrende udvikling.

»Der har været en katastrofal sænkning af niveauet specielt de seneste fem år. Jeg har gennem tiden haft flere hundrede af de helt nye studerende hvert år. En meget stor del dukker op uden at kunne elementær brøk- og procentregning,« siger Steen Laugesen Hansen og understreger, at størstedelen af studerende hverken er dovne eller dumme.

»Halvdelen dumper«

Steen Laugesen Hansen har mere end 25 års undervisningserfaring på Københavns Universitet.

Grunden til det faldende niveau skyldes ifølge ham det stigende optag på universiteterne gennem de senere år. Selv underviser han bl.a. i fødevarefysik, hvor halvdelen af lektionerne består af regneøvelser. Ud af de omkring 120 studerende på holdet, møder omkring 30 studerende op hver gang, siger Steen Laugesen Hansen.

»Det betyder, at halvdelen dumper til eksamen, og det fører så til, at man får en række klager fra de studerende. Hvis de i det mindste kom til undervisningen, skulle de være hjertens velkommen til at evaluere mit fag. Men det gør de ikke,« siger han.

Det er ikke første gang, at Steen Laugesen Hansen retter en kritik imod det faldende niveau på universiteterne. I begyndelsen af 2014 rettede han i Berlingske kritik af det ifølge ham stigende antal studerende, der er uegnede til universiteterne.

Dengang sagde Professor Palle Rasmussen fra Center for Uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet, at der fra forskningen ikke er noget belæg for den udvikling.

Det mener formand for De Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, heller ikke. Hun forstår overhovedet ikke den bredside, der kommer fra lektoren.

»Udgangspunktet må være, at man skal bruge de studerendes input, hvis man vil gøre noget bedre. Man finder aldrig ud af, hvad der kan gøres bedre i undervisningen, hvis man ikke laver evalueringer. Det må være det centrale,« siger Yasmin Davali.

Hun køber heller ikke præmissen om, at de studerende er blevet dårligere de senere år. Der er nærmere tale om, at flere forskellige typer studerende med forskellige baggrunde er kommet ind på universiteterne de senere år.

»Når man har en mere forskelligarter gruppe studerende studenterbefolkning, skal man også have en undervisning, der følger med udviklingen. Og her er evalueringer et vigtigt redskab. Hvis de studerende ikke oplever at få det fulde udbytte at undervisningen, kunne det være relevant at finde ud af, hvorfor de ikke gør det,« siger Yasmin Davali.

Rektor maner til besindelse

Lektor Steen Laugesen Hansen opfordrer nu Københavns Universitet til at tage affære.

»Det er på tide, at ledelsen forholder sig til det dalende niveau. Det er vanskeligt at komme videre, hvis ledelsen ikke erkender, at vi har et problem,« siger han.

Men en lang række tiltag for at højne niveauet på Københavns Universitet er allerede sat i værk. Universitet ønsker bl.a. at indføre et skrappere adgangskrav.

Lykke Friis, prorektor ved Københavns Universitet, afviser, at nogle studerende ikke skal have lov til at evaluere undervisningen.

»Selvfølgelig skal kvaliteten hæves, både når det kommer til de studerendes engagement, men også når vi ser på den uddannelse, der tilbydes. Men derfra og så til at indføre et system, hvor dem der ikke består eller er ’dovne’ ikke må evaluere undervisninger, er der et stykke,« siger Lykke Friis:

»Jeg vil ikke sige, at vi er enige i, at niveauet har været dalende. Det ville betyde, at vi skulle opleve stor dumpeprocent og frafald, men det er ikke tildældet. Lektoren udtaler sig på baggrund af dem, han underviser. Men man kan ikke sige, at det generelt er sådan på alle uddannelser,« siger Lykke Friis.