Lejerbo: Bøller bestemmer i ghettoerne

I mange udsatte boligområder hersker en lovløshed, hvor bøllerne bestemmer, og beboerne ikke tør gå til politiet, vurderer Lejerbo, der administrerer en lang række boligafdelinger i hovedstaden.

Akacieparken, Valby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brandstiftelse, hærværk og trusler mod beboerdemokratiet.

Det er efterhånden blevet hverdagen i en lang række udsatte boligområder, vurderer Lejerbo København, der administrerer adskillige boligafdelinger i hovedstaden.

- De er magtesløse i nogle af de her områder. Og man kan spørge sig selv, om det er demokratiet, der hersker, eller om det er bøllerne? siger forretningsfører Steffen Boel Jørgensen fra Lejerbo i København og Nordsjælland.

Udmeldingen kommer efter, at det tirsdag kom frem i Morgenavisen Jyllands-Posten, at landets ghettoer gennemsnitligt fire gange om ugen oplever, at unge brandstiftere sætter ild til containere, biler, institutioner med mere i de udsatte boligområder. 

Unge krævede eget lokale

Steffen Boel Jørgensen nævner bl.a. Københavns største boligforening, Den Grønne Trekant mellem Aldersrogade og Vermundsgade på ydre Nørrebro, som et eksempel.

I begyndelsen af september blev en række klubber i foreningen udsat for grov hærværk, og computere blev stjålet, efter en gruppe unge fik afslag på at få deres eget lokale i bebyggelsen, hvis ikke de først skrev en ansøgning.

I Akacieparken i Valby – et af de udsatte boligområder, hvor kommunen bl.a. har indført Hotspot-projektet –blev en boligsocial medarbejder slået ned tidligere på året. Steffen Boel Jørgensen hæfter sig også ved situationen på Hothers Plads på Nørrebro, hvor beboerne har ønsket at få opsat et hegn mod Mjølnerparken efter problemer med unge, der hænger ud, kaster med sten og skaber utryghed.

Ikke længere 'den uvorne knægt'

- For tyve år siden gik afdelingsformanden i bebyggelserne hen og talte et alvorsord med ballademagerne eller deres forældre, men det handler ikke længere om den uvorne knægt ovre fra nr. 54. I dag er det hårdkogte kriminelle, og afdelingsformændene vil ikke have næsen frem i noget, siger han og fortsætter:

- Det gælder alle steder. Tingene bliver ikke anmeldt, og mange er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet nytter at gå til politiet, siger Steffen Boel Jørgensen.

Ifølge forretningsføreren er der ellers et rigtig godt samarbejde med politiet og SSP ude lokalt, men i flere områder er der generelt en manglende tillid til politiet, der gør det svært for politiet at få noget som helst hjælp til at opklare kriminalitet. Og samtidig er beboerne i høj grad tynget af en frygt for repressalier, hvis de ”stikker” de kriminelle, forklarer Steffen Boel Jørgensen. 

Stikkere er ilde stedt

- Vi har fået henvendelser fra lejere, der er blevet opsøgt og truet, hvis de har stukket næsen for langt frem. Bliver man udpeget som stikker af de kriminelle derude, så er man ilde stedt, og det sætter et meget dårligt præg på boligområderne. Det er alle de gode beboere, der betaler prisen.

Han påpeger, at Lejerbo København har mange gode erfaringer med projekter, der eksempelvis får skabt mere ejerskab for boligforeningerne eller hjælper beboere i uddannelse og jobs – men de positive historier bliver overskygget af ballade og uroligheder.

- Får man ikke bugt med lovløsheden, så er resten ualmindelig svært. Vi mangler hverken metoder, ideer eller ressourcer til at få lavet en afgørende forskel i de her boligområder, men det hjælper ikke, hvis vi mangler det helt basale, nemlig lov og orden, understreger Steffen Boel Jørgensen.