Lejemordssag: Kronvidne sendes retur til Polen

Anklagerens kronvidne skal sendes retur til Polen, når han i eftermiddag har afgivet forklaring for sidste gang i sagen mod "Store AB" om femdobbelt lejemord, mener byretten.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Byret besluttede onsdag, at den danske statsborger Ignazio Howaniak skal sendes retur til Polen, når byretten senere i dag er færdige med at afhøre ham i sagen mod "Store AB" fra Blågårds Plads, der er tiltalt for at hyre østeuropæiske lejemordere til at likvidere fem rivaler.

Byrettens kendelse er kæret til Østre Landsret, fordi Howaniak og dennes advokat, Kristian Mølgaard, mener, at det vil være i strid med dansk lovgivning at sende Howaniak tilbage til Polen, hvor han efter eget udsagn sidder fængslet under umenneskelige vilkår.

"Det er klokkeklart tortur"
I Københavns Byret har Howaniak tidligere beskrevet, hvordan han har siddet i en mørk celle på cirka tre en halv kvadratmeter med to medfanger. Der er toilet i et hjørne af cellen, men fangerne har ikke adgang til rent drikkevand. Kun er rusten hane i betonvæggen med mudret vand.

Howaniak har også fortalt retten, at polsk politi flere gange har truet ham med skydevåben. Angiveligt for at få ham til at samarbejde med dansk politi, så de kunne får "Store AB" "væk fra gaden".

"Der er klokkeklart tale om tortur," sagde han under anklagerens afhøring, hvor han en enkelt gang brød grædende sammen, da han skulle beskrive netop forholdene i Polen.

Advarede formodede ofre
Ifølge den danske anklager var Howaniak i sommeren 2006 involveret i planlægningen af fem lejemord i København, men han er ikke tiltalt i det danske sagskompleks, fordi han angiveligt fortrød og advarede de fem formodede ofre.

Men i Polen er han efter polsk straffelov tiltalt for de samme mordsammensværgelser, som den danske sag omhandler og risikerer op til 25 års fængsel.

Hovedtiltalte i den danske sag er "Store AB", som ifølge politiet er en ledende skikkelse i det kriminelle miljø omkring Blågårds Plads. Sagen mod ham fortsætter mandag, hvor de fem mænd, som "Store AB" angiveligt ville have likvideret i sommeren 2006, skal afhøres.