»Lego varer hele livet«

De kalder sig selv »klodstosser«. Danske Lego-fans viser deres spektakulære værker i Parken, hvor store og små i ferien kan »lege godt« med millioner af klodser.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen. Resten af ugen kan store og små selv bygge og også se andres fascinerende bygningsværker af Lego i Parken, der er fyldt med millioner af eksemplarer af den folkekære klods.
Læs mere
Fold sammen

»Årh, prøv og se den store båd, mor!« hviner en lille lyshåret knøs og stritter begejstret med pegefingeren mod containerskibet, hvis striber i den skinnende blå overflade afslører materialet. Klods på klods på klods. Time efter times fingerfærdigt arbejde. Lego-fan Morten fra den danske fanklub »Byggepladen« står rank ved siden af skibet, som han tålmodigt har bygget på i fem måneder. Tre timer hver aften, når hans to-årige førstefødte er krøbet til køjs, og inden han selv tager på natarbejdet som bager.

»Jeg vil ikke afsløre, hvad skibet har kostet. Men majoriteten af de over 500.000 klodser er farven »Mærsk-blå«, hvilket er den dyreste klods på markedet. Farven er sjælden, så klodserne kan koste op til 25 kroner stykket,« fortæller Morten til de opmærksomme gæster i Parken, der indtil søndag er hjem for millioner af den folkekære klods.

Og Morten er ikke den eneste fan, hvis byggetekniske kunnen pryder Danmarks første Lego World. Også formanden for »Byggepladen« og ambassadør for Lego, pensioneret oberstløjtnant Svend Erik Saksun på 65 år, viser sit værk »Yellow Brick Road«, som er en hel gade med gule huse i organisk jugendstil.

»Er det dig, der har lavet alt det?« Et lille hoved med våd næse og store øjne kigger spørgende op på Svend Erik Saksun, der smilende svarer:

»Ja, jeg har bygget det. Så kan I se, voksne kan også godt bygge med Lego.«

Ved siden af Svend Erik Saksuns gule gade står en miniature-version af Tivoli – komplet med Himmelskibet og Det Gyldne Tårn, hvor kantede små Lego-mænd vifter med benene.

»Taler til alle aldre«
Og verdenen af gamle Kirks klodser har så sandelig udviklet sig, siden den ti-årige Svend Erik fra stenbroen fik sin første klods i hånden.

»Jeg er jo gammel nørrebrodreng. I et sandt arbejderhjem med en enlig mor til tre, så var der ikke råd til charterture i sommerferien. Derfor blev jeg sendt til en lille jysk by med en af de der seks-ugers ture for københavnerbørn, der skulle fedes op på en jysk gård, ikk’. Og en af familiens bekendte kendte Kirk-familien,« gavtyvesmiler Svend Erik Saksun. Derfor fik han sin første Lego, og derfor elsker han stadigvæk klodsbyggeriet.

Da stenbroknægten returnerede med friske røde kinder til hovedstaden, røg alt hans gamle Meccano ud med skraldet.

»Hver gang jeg bare havde opsparet 25-ører, strøg jeg ned i Holtegade, hvor man kunne købe klodserne stykvis ud af sådan en dispenser. Ét styk af den, én af den og så videre. Og jeg var fuldstændig solgt.«

Svend Erik Saksuns store drengedrøm for fremtiden var at blive arkitekt. Måske netop derfor nyder han de mange tålmodige timer, hvor han sætter klodserne sammen, bygger skulpturer i plastic og nørklede detaljer i »de klassiske klodser, ikke de nymodens, der kan bøjes.«

»Mine seks børnebørn elsker at komme på besøg, fordi de kan rode med mine 300.000 klodser. Hver jul bygger hele familien på et bestemt tema, hvor vi fjerner møblerne fra stuen, så der er plads til et stort landskab af Lego.« Svend Erik Saksun forklarer sin fascination således:

»Klodserne repræsenterer noget universelt. De taler til begge køn og alle aldre. Med klodserne kan man bygge alting, bryde det ned og genbruge dem til et nyt byggeri. Lego varer hele livet.«