Legalisering eller ej? »Der er kun tjald her. Det går vi jo meget op i«

Efter politirazzia på Christiania natten til mandag er spørgsmålet, hvorvidt hash skal legaliseres, atter oppe til debat. Ja, siger christianitterne, der ser hash-boderne blomstre op blot få timer efter politi-aktionerne.

Robert har boet på Christiania i et par måneder og mener, at hash bør sælges på områder som Christiania. (Foto: Thomas Lekfeldt) Fold sammen
Læs mere

Klokken var tre, da politiet natten til mandag udførte en razzia på Christiania. Den anden på fire dage.

Klokken 12 næste dag fortsatte hash-salget ufortrødent på Pusherstreet. Det kunne Berlingske konstatere ved selvsyn.

Gaden, hvor man kan købe medicinsk cannabis, småkager og klumper af hash i fuld åbenhed, var fyldt med handlende og turister, der upåvirkede af nattens aktion nød en joint eller frokost i solen.

Razziaerne har atter taget spørgsmålet om legalisering af hash op til debat, fordi mange mener, at politiaktionerne ikke sætter en stopper for salget.

Hensigten med aktionen var denne gang at fjerne boderne, fortæller politiet. Men ved tidligere aktioner har fokus været anholdelser og beslaglæggelser. Således blev der ifølge politiets hjemmeside fredag bl.a. beslaglagt 5,2 kg hash, 4 kg skunk og 42.000 kr.

Politiet fortæller, at de med razziaerne ønsker at give beboerne på Christiania gaden tilbage fra banderne.

»Med aktionerne ønsker vi at stoppe hashsalget,« siger leder af Københavns politis Task Force Pusherstreet, Dannie Rise.

Samme ønske hersker ikke blandt beboerne på fristaden. De ser Pusherstreet som en del af »turistattraktionen«.

Sådan beskrives det bl.a. af Johnny, som Berlingske møder på Christiania. Han vil ikke have sit fulde navn i avisen.

»En legalisering er vejen frem,« siger han men påpeger, at hashsalget på gaden altid vil være der, fordi apoteket ikke vil give samme udvalg.

Ved siden af ham sidder en 18-årig dreng. Han er født og opvokset på Christiania. Han kan huske den gang, hvor kun hippierne solgte hash på Christiania:

»Miljøet har ændret sig. Da jeg var fem år, kunne jeg lege på gaden. Det kan man ikke i dag. Det er blevet et hårdere miljø, og det er mere usikkert med politirazziaerne. Dem vil man ikke fanges i. Det overlader markedet til de hardcore sælgere.«

En mand med langt gråt hår og en spraglet tshirt tilføjer, at man på Christiania har bevist, at det kan lade sig gøre at sælge hash uden hårde stoffer:

»Der er kun tjald her. Det går vi jo meget op i.«

Længere inde på Christiania sidder 28-årige Robert i solen ved et træhus. Han ønsker også en legalisering af hash. Men det skal foregå ved, at man har områder som Christiania, hvor det kan købes:

»Hvis du går på gaden, kan du risikere at komme hjem med et hashprodukt, der kan give dig en dårlig oplevelse, fordi det er blevet blandet med noget. På Christiania er det trygt, produktet er altid sikkert, og du kan købe mange varianter.«

Pushernes værdier

På Pusherstreet er mælkekasserne fundet frem, og på dem ligger forskellige hash-typer med mærkaterne »Kashmir«, »Blomst« og »Øko Marokko«. En af boderne er sat op under pavilloner, men trods rigeligt med skygge er sælgerne viklet grundigt ind i solbriller og tørklæder, så man ikke kan se deres ansigter.

En »pusher« vil ikke have sit navn i avisen, men siger til Berlingske, at en legalisering vil stoppe salget, såfremt man kan ryge på coffee­shops som i Holland. Han har ingen skrupler ved sit arbejde:

»Jeg gør en god gerning, når der kommer kræftramte patienter og beder om cannabisdråber til deres sygdom.«

Kan du ikke få et lovligt arbejde, hvor du gør noget godt?

»Nej. Jeg har prøvet, og det er ikke mig, selv om jeg er blevet taget af politiet og skal i fængsel i to år. Jeg har lige fået en datter, men jeg har værdierne i orden, for jeg sælger ikke heroin til små børn.«

Er det så i orden, hvis din datter vil sælge hash en dag?

»Nej, jeg regner med at opdrage hende med nogle andre værdier, så hun stræber efter noget andet. Hvis det var lovligt, var det anden sag.«

Flere af christianitterne, Berlingske har talt med, ønsker ikke politirazziaerne. De er ikke imod Pusherstreet, så længe der kun sælges hash.

Men det er ærgerligt og en romantisering af den kriminalitet, som foregår i Pusherstreet, siger Dannie Rise:

»Det skuffer mig, når du fortæller, at de ikke vil have gaden tilbage. Det er organiseret kriminalitet, der foregår, og vi håber, at der sker en holdningsændring derude, så beboerne på Christiania kræver Pusherstreet tilbage fra banderne efter en af vores aktioner.«

De siger, at de ikke er imod gaden, så længe det kun er hash, der sælges?

»Politiet skelner ikke imellem, om det er hash eller andre stoffer. Det er en forkert romantisering, at det »bare er hash.« Det er en stor industri, og det skygger for de gode sider, der er ved Christiania med cafémiljø og rundture,« siger han men vil ikke kommentere, om legalisering er vejen frem.

På Christiansborg er man splittet over spørgsmålet. SF skiftede tidligere på året holdning og går nu ind for en legalisering sammen med Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance.

»Vi kan bare konstarere, at kampen mod hash har fejlet,« siger SFs retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Den holdning deler et flertal i Folketinget dog ikke. Selvom et enigt sundhedsudvalg åbner op for forsøg med medicinsk cannabis, ønsker de ikke en total legalisering.