Leg kan lette hjælp til syge børn

Nyt forskningsprojekt på Rigshospitalet undersøger, hvordan leg og aktiviteter kan hjælpe syge børn gennem smertefulde behandlinger.

Behandlingen af syge børn kan godt være ret hårdhændet. Nu skal et nyt forskningsprojekt undersøge, om lege kan bidrage til et bedre forløb og måske også mindre brug af medicin.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/Arkiv

Et drop, der laves om til en vandpistol for at afdramatisere behandlingen, og en magisk handske, der med blide berøringer kan hjælpe med at formindske smerterne, som kan være forbundet med at få taget en blodprøve.

Med forskellige former for lege, som eksemplerne her fra Rigshospitalet, forsøger børneafdelinger at gøre alt, hvad de kan for lette hjælpen til syge børn, der har brug for barske behandlinger, og nu skal det testes, om det også kan føre til, at børnene kan klare sig med mindre medicin og får et bedre behandlingsforløb.

Det sker i et nyt forskningsprojekt på Rigshospitalet, »Leg og helbred«, som nu sættes i gang.

»Vi vil undersøge hvilke lege og aktiviteter, der kan hjælpe børnene og de unge bedst gennem et hospitalsforløb, og hvor stor betydning legen kan have på for eksempel hospitalsoplevelsen og deres livskvalitet. Målet er, at vi kan forbedre behandlingen af børn og unge og gøre dem mere trygge i forløbet på hospitalet,« siger en af lægerne bag projektet Line Klingen Gjærde.

Undersøgelser har tidligere vist, at det ikke er usædvanligt, at syge børn bliver »fysisk fastholdt« af læger, sygeplejersker eller deres forældre, når de behandles med smertefulde og ubehagelige indgreb på danske sygehuse.

Der sker ikke af ond vilje, men fordi der ikke altid er den fornødne opmærksomhed og viden om, hvad der findes af andre muligheder for at få behandlingen gennemført på en mere fredsommelig vis, for eksempel gennem leg.

I projektet er der også fokus på, hvordan uddannelse af personalet kan være en faktor.

»Et af de centrale forskningsspørgsmål er, om en systematisk tilgang til, hvordan vi uddanner personalet i at integrere leg og aktivitet, kan betyde, at vi bruger mindre beroligende medicin, når børn og unge skal behandles og undersøges,« forklarer Jette Led Sørensen, professor, overlæge og ansvarlig for det nye forskningsprojekt, i en pressemeddelelse.

Projektet gennemføres i et samarbejde med og med støtte fra Lego Fonden og er også første skridt på vejen mod at etablere et egentligt videnscenter for leg og helbred på Rigshospitalet, oplyses det.

Rigshospitalet er desuden i gang med et omfattende nybyggeri, BørneRiget, som bliver et 60.000 kvadratmeter stort hospital til børn, unge og fødende, og som åbner i 2025.