Ledigheden stiger i hele landet, og København er særligt hårdt ramt

Ledigheden er siden begyndelsen af marts steget i hele landet, og en af de hårdest ramte kommuner er København, viser kommunens egne opgørelser. Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) beskriver tendensen som »skræmmende«.

Ledigheden er steget mere i Københavns Kommune end i resten af landet, og det er »skræmmende« siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), som mener, at det skyldes et hårdt slag mod turismen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Coronakrisen har haft kedelig indflydelse på ledigheden overalt i landet.

Københavns Kommune er blandt de kommuner, hvor ledigheden fra 8. marts til 5. juli er steget mest og meget mere end landsgennemsnittet, viser en intern opgørelse fra Københavns Kommune.

Mens der siden 8. marts er i gennemsnit 37,4 procent flere ledige i hele landet, er ledigheden i Københavns Kommune steget med omtrent 53,4 procent.

Det er en stigning på 10.493 personer, som har meldt sig ledig hos jobcentret på Jobnet. I resten af landet har 49.371 personer meldt sig ledige siden 8. marts.

Venstre-borgmester: »Det er skræmmende«

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) mener, at tabene i turistbranchen er den bærende del af årsagen.

»Jeg synes, at det er skræmmende. Det, tallene viser sort på hvidt, er, hvor vigtig turismen og oplevelsesøkonomien er for København. Når den bliver slået fuldstændig i stykker, har vi ikke fremstillingsvirksomheder og produktion, som lægger en bund. Turismen og oplevelsesøkonomien er meget vigtig for vores normale beskæftigelse,« siger hun:

»Når vi sammenholder det med, hvad det er for nogle brancher, der har søgt om lønkompensationspakkerne, og vi kan gå en tur rundt i byen og se, at masser af hoteller stadigvæk er lukkede, og en håndfuld butikker kun er åbne i lufthavnen (som ligger i Tårnby Kommune, men hvor mange ansatte bor i København, red.), så kan man jo regne ud, at det nemt er mange tusinde arbejdspladser, der ikke er der længere.«

GRAFIK

Udvikling i forskellen mellem Københavns kommune og landsplan

Cecilia Lonning-Skovgaard, er det ikke meget naturligt, at København har flere ledige, når der også er flere arbejdspladser end så mange andre steder?

»Procentvis skulle man jo forvente at have den samme udvikling, så det handler om, hvordan beskæftigelsen er skruet sammen i forhold til brancher. Det siger noget om, hvor stor en slagside Københavns beskæftigelse har haft mod turisme og oplevelsesøkonomi,« siger hun.

Borgmester: Regeringen har glemt København

Hvert år omsætter hovedstadens turistindustri for 50 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka 40 procent af den danske turistbranches omsætning, ifølge tal fra Wonderful Copenhagen.

Alene fra marts til midten af april, hvor der blev lukket for indrejse, vurderede Wonderful Copenhagen, at tabet ville beløbe sig til over tre milliarder kroner.

29. maj præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde et led i den stille genåbning af landet. Det betød blandt andet seksdagesreglen, der dikterer, at udenlandske turister skal overnatte seks gange i Danmark for at få adgang til landet.

Ifølge tal fra VisitDenmark var 70 procent af alle udenlandske turister i Danmark i kortere tid end seks dage i sommeren 2019. Derfor ønsker Cecilia Lonning-Skovgaard seksdagesreglen fjernet.

»Vi savner et opgør med seksdagesreglen, men vi savner også en regering, der stiller sig frem og siger, at det er trygt og sikkert at tage til København, og at det er fedt at tage til København. Regeringen har været meget nølende og tegnet et billede af, at det er farligt at være i København,« siger hun:

»Nogle af de greb, der er taget andre steder i landet som gratis færger og så videre, burde man lave tilsvarende i København. Det kunne være, at det var gratis at køre over Øresundsbroen resten af sommeren. Det er, som om regeringen fuldstændig har glemt København.«