»Lediggang er også roden til ånd, innovation og nye produkter«

Tid er en helt afgørende ingrediens i kreativitet og innovation. Når danskerne har for travlt, går det ud over evnen til at få ideer. Berlingske har mødt to af Danmarks ypperste iværksættere, der sniffer trends og giver ideer vinger.

Thomas Madsen-Mygdal bliver af en iagttager beskrevet som en, »der sniffer ideer og sparker ting i gang.« Han står bag en række virksomheder, og har desiden etableret iværksætter-arrangementet Reeboot i Danmark Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aften i en kælder i København i foråret 2009 fik iværksætteren Thomas Madsen-Mygdal en ide sammen med et par venner. Ideen viste sig at være frugtbar og blev til firmaet Podio. Vi spoler tilbage til aftenen i kælderen. Det er en ganske vigtig proces. At få ideen. Skabe noget. Det er som bekendt kreativitet, der er Danmarks vigtigste råstof.

Ergo, de er en gruppe drenge – unge mænd i kælderen. En af dem får en ide. Thomas Madsen-Mygdal, en af Danmarks mest innovative hoveder, skildrer natten som en jamsession.

»Vi var 4-5 mennesker. Det hele er i spil. Du åbner det hele op, og pludselig viser der sig et klarsyn. Vi drikker nogle øl. Vi bliver forelskede i ideen.«

Ud på natten kan gruppen, der har arbejdet på ideen i ti år, se konturerne af »ideerne rundt om ideen« i mørket. De sætter ideerne sammen. I 2012 blev Podio solgt for mere end 300 millioner kroner.

Men det er ikke så meget pengene, der interesserer Thomas Madsen-Mygdal. Det er ideerne. Hvordan man får dem. Og hvordan man får dem til at lette – sammen med andre. Madsen-Mygdals passion er at designe ting og forandre verden. Ideer er menneskers arbejdsværktøj.

En af de afgørende ingredienser i at få de vigtige ideer, som vi alle sammen lever af både i vores professionelle og private virke, er tid, understreger Thomas Madsen-Mygdal.

»Det vigtige er at træne sig selv i en sindstilstand, hvor man er sensitiv overfor verden. Det handler om at mærke ting, se ting og forstå detaljerne. Det er afgørende at skabe de rum i sin hverdag, hvor der er tid til faktisk at gøre det,« forklarer Thomas Madsen-Mygdal.

Et stort problem i dagens Danmark, hvor folk er travle og mange føler, de har for lidt tid, er at skabe pauser til at få nye tanker og ideer.

»Ideer kan ikke tvinges frem,« siger psykolog, forfatter og blogger Camilla Carlsen Bechsgaard.

»Det er afgørende at skabe det kreative tomrum. Det kan være at gå en tur. At sidde sammen med et par venner. Eller at være til koncert. Når jeg er til koncert vælter det frem med ideer.«

Innovation under pres

For mange forskere at se er frirummene under stærkt pres i travle Danmark. 42 pct. af danskerne oplever ifølge en Gallup-undersøgelse for Berlingske, at de har for lidt tid.

»Normen i Danmark er, at lediggang er roden til alt ondt,« siger Henning Jørgensen, professor i statskundskab på Aalborg Universitet.

»Men lediggang er også roden til ånd, til innovation og nye produkter. Det er afgørende at tage sig tid til at tænke, diskutere og være i dialog. Hvis vi skal blive bedre til innovation, skal vi også blive bedre til at styre vores tid. Vi skal holde op med at være så stressede og hele tiden tænke på den næste opgave. Det essentielle er at være autentisk til stede. Den mekaniske tid må ikke tage magten fra os.«

Iværksætteren Nadja Pass stod i november 2009 i kø for at stemme til kommunalvalget.

»Køen var et lille hul i hverdagen,« erindrer Nadja Pass.

»Jeg havde tid til at tænke mig lidt om, og undrede mig over, hvorfor jeg ikke var en mere aktiv borger mellem valgene. Hvorfor tænkte jeg altid, at »nogen burde gøre noget« i stedet for bare selv at gå i gang med at forandre alt det, jeg syntes kunne blive så meget bedre? Mens jeg stod i den kø, besluttede jeg, at det skulle være løgn. Når jeg trådte ud på den anden side af stemmeboksen, ville jeg være med til at udvikle samfundet på borgernes præmisser,« tænkte Nadja Pass.

Vi er tidsoptimister

Hun lod ideen få vinger og skabte samfundslaboratoriet Borgerlyst og konceptet Samtalesaloner. Ideen med projekterne er at gøre det nemmere for borgerne at bruge deres handlekraft i hverdagen.

Nadja Pass, Borgerlyst. Fold sammen
Læs mere

Ideen var født som et idealistisk projekt. Men hurtigt begyndte også virksomheder, kommuner og ministerier at efterspørge de metoder, som Nadja Pass havde udviklet til at få borgerne til at snakke sammen og udvikle ideer. For eksempel til at skabe nye bud på placeringen af vindmøller eller mad i institutioner til børn. Selvom det ikke var målet, har ideen udviklet sig til at være en god forretning.

Men nye tanker og innovation er i dag under hårdt pres i vores hektiske hverdag, vurderer Nadja Pass.

»Et af problemerne i dag er, at mange af vores ledige øjeblikke bliver ædt op af ny teknologi. Så snart vi har en ledig stund, går vi på vores smart phone og zoomer ind i en verden langt fra os. Før kiggede vi på og lyttede til vores omgivelser, når vi havde en pause. Men i dag fylder vi de pauser ud.«

Nadja Pass lever af ideer. Derfor gør hun alt for at skabe rum til refleksion i sin hverdag.

»Jeg prøver altid at komme lidt for tidligt til møder og dermed skabe en buffer af tid på bare 15 minutter. Det giver mig mulighed for at gå en omvej, som jeg ikke kender. Jeg kan stoppe op og har tid til at snakke, hvis jeg møder en ven eller en bekendt. Når jeg sidder i receptionen og venter, kan jeg mærke stemningen i virksomheden. Mine ideer kan nå at udvikle sig og samle sig.«

De fleste mennesker er tidsoptimister, mener Nadja Pass.

»De kommer ofte lidt for sent og skal derfor bruge de første ti minutter af et møde på at tilpasse sig situationen.«

Mange danskere kommer ofte for sent, fordi de er stressede – både i deres arbejdsliv og i deres fritid.

»Oplevelsen af stress er mere relateret til folks fritid end til deres arbejde,« understreger Jesper Bo Jensen, ph.d. i statskundskab og direktør i Institut for Fremtidsforskning.

»Det giver anledning til at spekulere over, om vi mangler frirum i vores hverdag.«

Det at have tomrum i tiden er en vældig god ting for at lade op og få nye input, understreger Jesper Bo Jensen.

»At arbejde intensivt med noget er ikke altid tilstrækkeligt til at få gode ideer. Det sker som regel, når man sidder og venter, laver kaffe eller løber en tur i skoven.«

Lev – og lad dø

Berlingske møder iværksætteren Thomas Madsen-Mygdal inde i en baggård på Nørrebro. Der er jazzmusikken, som strømmer ud af vinduerne på den nye, hippe restaurant Alabama Social ved søerne. Der er svanemoren, som genner fire små gråsprængte ællinger ned i Peblinge Søen, som glimter i solen. Der er lugten af mad, der blander sig med lugten af urin, for det er en baggård, og så er der bordet med Thomas og mange af hans medarbejdere, som sidder sammen og spiser i solen på Københavns første vaskeægte sommerdag

Virksomheden starter med en glasfacade, hvor der står 23. I indgangen sidder et par med ansigterne gemt bag Mac-computere, der ligger tilfældigt et par Lonely Planet guides – det er verden, det går ud på det her – og maden står fremme i indgangspartiet, så alle kan tage af den.

Firmaet 23, som har 32 ansatte, er bygger på en ide om, at vi hele tiden tager billeder i vores liv: Af pizzaen, vi lige har bagt. Eller køen, som vi står i, mens vi venter på premieren. Det er en fotodelingstjeneste, som virksomheder bruger til at kommunikere og markedsføre.

»Vores ide er, at vi er ved at skifte fra en tekstuel til en visuel verden. For mig er ideen på sin vis større end mennesker,« siger Thomas Madsen-Mygdal.

»Jeg ser mig selv som en loyal tjener for ideen. Hvad vil ideen? I tech-miljøet er vi på mange måder fem-ti år foran det akademiske miljø. Vi er ved at udvikle udtryksformen til at vise og skildre den kompleksitet, vi lever i, som internettet, der forbinder alt, har skabt.«

Madsen-Mygdal står også bag virksomheder som Mondo og Scope. En iagttager beskriver ham som en, »der sniffer ideer og sparker ting i gang.« En af hemmelighederne i at arbejde succesrigt med ideer er ikke blot at få dem, understreger iværksætteren.

»Det er også vigtigt at kunne dræbe dem, der ikke holder. Her er tiden igen afgørende. Det er vigtigt at få de rigtige ideer på det rigtige tidspunkt. Og der er forskel på de små ideer og de store. Internettet som ide har været mit liv i mere end 20 år.«

Tid til det uventede

Til venstre for virksomheden 23s indgangsparti er et mødelokale med stykker af A4-ark sat op på væggen i den ene ende og papirlapper i mange farver i den anden. Papirerne er vidnesbyrd om det igangværende open space tech-møde.

Mødet er selvorganiserende: Folk sidder basalt set i en rundkreds og drøfter ideer og input uden en forudbestemt dagsorden.

»Det handler for os om at sætte folk fri – fremfor i bokse,« fortæller Thomas Madsen-Mygdal.

Princippet virker, understreger Thomas Madsen-Mygdal.

»Vi får øjnene op for styrker, som vi ikke vidste, folk havde.«

Ifølge Henning Jørgensen, statskundskab-professoren fra Aalborg Universitet, er det afgørende for at skabe innovation, at arbejdsgivere giver ansatte rum til at tænke.

»Nogle mennesker kan måske være mere kreative, hvis de for eksempel arbejder 30 timer på jobbet, så de har tid til at forny sig og fordybe sig udenfor arbejdstiden. Vi er altid bange for det nye og det foranderlige. Men det behøver vi ikke at være.«

Nadja Pass, iværksætteren, formulerer det således:

»Hvis man har for travlt, drøner man nemt forbi alt det, der kan være inspiration og sætte nye tanker i gang. Det er vigtigt at fange zeitgeist’en, tidsånden.« Det kan være en samtale eller en situation, man overværer i forbifarten. Eller et input på Facebook fra en fjern bekendt.

»Jeg får masser af inspiration fra uventede sider på Facebook. Det afgørende er at være åben for, at noget kan overraske og inspirere en. Man skal give plads til alt det – som man ikke ved, man er på jagt efter. I forhold til kreativitet og innovation er det en af vores helt store udfordringer for tiden, når vi har så travlt. Det uventede kan være lige præcis den inspiration, man har brug for.«