Leder af hærværksramt butik: »Det er synd, at det sker i et land, der er frit«

Den daglige leder af den jødiske forretning på Østerbro, der natten til torsdag er blevet ramt af antisemitisk hærværk, er ikke overrasket over ugerningen, men ærgrer sig over, at det kan finde sted i Danmark.

En jødisk delikatesseforretning på Lyngbyvej i København er belvet udsat for hærværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap var kalenderbladet skiftet til 9. april, 75-års jubilæet for Danmarks besættelse, før en ærgerlig markering af mærkedagen fandt sted på Lyngbyvej 87 på Østerbro i København.

Her blev en jødisk kosher- og delikatesseforretning ramt af hærværk af den slags, der vækker ubehagelige minder om Anden Verdenskrig.

»Jødesvin« stod der skrevet med graffiti ved butikken, der også fik en rude smadret ved angrebet. Og det overrasker desværre ikke butikkens daglige leder, Gil Zchout, der har stået i butikken i 22 år.

»Jeg er desværre ikke overrasket. Men jeg synes, det er rigtig synd, at det sker i Danmark. Det er synd, at det sker i et land, der er frit, og det er synd for danskernes selv, at det finder sted i deres land,« siger Gil Zchout.

Forretningen har som andre jødiske institutioner haft øget bevågenhed fra politiets side siden terrorangrebet i midten af København. Det har kunnet ses i form af bevæbnede betjente, der har opholdt sig ved forretningen i dagstimerne. Og af samme grund føler Gil Zchout sig heller ikke utryg efter nattens ugerninger.

»Jeg føler mig tryg. Det er synd, at vi skal have politibetjente stående, men jeg føler mig samtidig tryg ved deres tilstedeværelse,« siger han.

En politipatrulje opdagede omkring klokken 03.30, at en rude var blevet delvist smadret. Desuden havde gerningsmændene også skrevet med grafitti på muren til forretningen, der ligger på den trafikerede Lyngbyvej.

Kenneth Jensen, der er central efterforskningsleder ved Københavns Politi, siger, at politiet tager hændelsen alvorligt.

»Al hærværk er alvorligt, men det er klart, når det er den lokalitet, så er der ekstra fokus på det,« sagde han tidligere torsdag til Berlingske Nyhedsbureau.