Leder af dansk ebola-mission: Myndighederne går med livrem og seler

En sygeplejerske er blevet hentet hjem fra Sierra Leone efter mistanke om ebolasmitte. Det viser, at myndighederne tager sikkerheden meget alvorligt, siger lederen af den danske ebola-mission.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag valgte Forsvaret at hente en dansk sygeplejerske hjem fra Sierra Leone efter frygt for smitte med ebola.

Det er det britiske forsvar, der står i spidsen for operationen i Sierra Leone, hvor man har oprettet klinikker til behandling af ebolapatienter. Et antal danske frivillige læger og sygeplejersker deltager i operationen. I spidsen for den danske del af holdet står oberstløjtnant Jørgen Clasen, der er såkaldt Head of Danish Medical Team Sierra Leone,

Han fortæller, at stemningen på det danske hold efter omstændighederne er god.

»Man er altid ked af, at der er en på holdet, der skal hjem, men omvendt så er opfattelsen også sådan, at nu ved man, hvor barren for sikkerhed er, og at der bliver handlet og ageret, hvis der er en risiko. Og det, tror jeg, er et vigtigt signal at give til teamet hernede,« siger han.

Den danske sygeplejerske blev udsat for smittefare i Sierra Leone, da hun fik revet hul på sin ene beskyttelseshandske, da hun skulle afmontere sin ansigtsmaske og hætte. Sundhedsstyrelsen har vurderet, at hun fredag kunne udskrives fra sygehuset og fortsætte i karantæne i eget hjem.

Ifølge Jørgen Clasen har hændelsen ført til diskussioner om, hvordan man kan øge sikkerheden for sundhedsarbejderne.

»Hvis der opstår en situation, hvor der er en risiko, så vurderer man altid situationen og går ind og kigger på, hvordan man kan gøre det bedre for at undgå lignende situationer. Så det er kutyme,« siger Jørgen Clasen, som dog ikke har informationer om, præcis hvilke ændringer den specifikke situation har givet anledning til.

»Men jeg kan garantere, at det bliver taget alvorligt, og at man forsøger at undgå noget lignende en anden gang,« siger han.

Spørgsmål: Frygter du, at hændelsen kan afskrække danske læger og sygeplejersker fra at rejse til Vestafrika for at hjælpe ebolapatienter?

»Jeg håber faktisk det modsatte. Jeg håber, at folk ser, at man her har vurderet en minimal, minimal risiko, men alligevel ingen risiko løber. Man tager personen hjem inden for inkubationstiden, hvor der ikke er nogen smitterisiko, så hun kommer under observation i Danmark hurtigst muligt. Jeg håber sandelig, at det giver et signal til dem, der skal ned for at afløse, at vi virkelig tager sikkerheden seriøst. For det er det, vi gør.«

Jørgen Clasen understreger samtidig, at den danske befolkning ikke har grund til at frygte ebolasmitte. Frygten skyldes manglende kendskab til for eksempel ebolas smitteveje, vurderer han.

»Hvis man satte sig lidt mere ind i det, så tror jeg, man ville være mere tryg, og at man i den vil kunne se, at det, de danske myndigheder har gjort, er at gå med livrem og seler. Sådan opfatter jeg det i hvert fald set med mine øjne hernedefra, hvor vi lever dør om dør med ebola.«