Lavine af nye sager om udsatte børn

Stor vækst i antallet af fagpersoner og borgere, der kontakter kommunerne med bekymring for et barns trivsel. Og stigningen vil fortsætte, forventes det.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lavine af henvendelser fra borgere, der er bekymret for et barns trivsel, ramte sidste år kommunerne landet over.

Ifølge nye tal fra Ankestyrelsen modtog kommunerne i 2015 ikke færre end 96.948 underretninger om udsatte børn, hvilket er en markant stigning i forhold til tidligere år.

I 2014 var der til sammenligning 66.336 underretninger på landsplan.

Den voldsomme stigning får børne- og socialminister Mai Mercado (K) til at indskærpe kommunernes pligt til at reagere på alle de bekymrede henvendelser.

- Det er vigtigt, at kommunerne tager hver eneste underretning med en bekymring meget alvorligt. Når et barn har brug for hjælp, skal kommunen reagere hurtigt og følge op, siger hun i en pressemeddelelse.

De fleste underretninger kommer fra skolerne, men også sundhedsvæsnet og opkald fra almindelige borgere fylder godt i opkaldsstatistikken.

Dog er der fra kommune til kommune stor forskel på antallet af underretninger.

Flest indberetninger per 1000 børn har Lolland, Guldborgsund og Vesthimmerland Kommune, mens Hørsholm, Vallensbæk og Lejre Kommune har færrest.

De 96.948 underretninger omhandler i alt 58.616 børn.

I to tredjedele af sagerne modtog kommunerne kun en enkelt indberetning om barnet, mens kommunerne blev underrettet om den sidste tredjedel i to eller flere tilfælde.

I Dansk Socialrådgiverforening kommer stigningen ikke bag på Mads Bilstrup, formand for foreningens Region Nord.

Her mærker socialrådgiverne tydeligt, at der er blevet større opmærksomhed på, hvordan børn har det.

- Tidligere var der en tendens til, at man kun gik til kommunen, hvis man var sikker i sin sag. I dag reagerer flere, hvis de har en mistanke.

Han forudser, at stigningen vil fortsætte. I hvert fald har der i Region Nord været ekstra mange underretninger i anden halvdel af i år. Det kan skyldes, at flere er blevet bevidste om, at det kan få langvarige følger for de børn, som lever med vold eller misbrug.

Det var eksempelvis tydeligt i de programmer om den ældste af pigerne i Tøndersagen, der er blevet vist på tv i dette efterår.

/ritzau/