Laveste antal nyfødte i 20 år

Danmark har det laveste fødselstal i 21 år, men danske kvinder ligger stadig pænt internationalt.

I Danmark bliver der lige i disse måneder født færre børn end i mange år, men hver kvinde, der føder børn, får flere børn i gennemsnit.

I første kvartal blev der kun født 14.400 børn, og det er det laveste tal i et kvartal i over 20 år.

Men det er ikke udtryk for, at danske familier ikke vil have børn. Langt flere familier end tidligere vælger at få både tre og fire børn. Der er bare færre kvinder til at føde børnene.

Finanskrisen kan være en del af forklaringen på det måske kun midlertidige fald i fødselstallet.

Det samlede folketal i Danmark stiger nemlig fortsat og ligger nu på 5.564.219 personer per 1. april. Samtidig viser de seneste tal, at danske kvinder i gennemsnit får 1,84 børn. Det er hele 32 procent flere end i 1984.

Fødselstallene fra første kvartal var dog det laveste set over tre måneder siden 1989.

Professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra RUC er ikke overrasket. Han mener det hænger sammen med den økonomiske usikkerhed i mange familier.

- En del yngre par vælger nok at udsætte tidspunktet, hvor de vil have børn. De ved måske ikke, om de kan bevare deres job eller skal flytte, siger Bent Greve.

Ifølge Danmarks Statistik var antallet af børn født i Danmark i første kvartal 2011 7,5 procent lavere end den tilsvarende periode for et år siden.

Det passer meget godt med, at de vordende forældre var varsomme med at blive mor og far, mens finanskrisen toppede for et års tiden siden, vurderer Bent Greve.

Kontorchef Anita Lange i Danmarks Statistik siger, at man ikke skal lægge for meget i de nyeste tal.

- Fertiliteten i Danmark er stadig høj målt internationalt og sammenlignet med for eksempel Sydeuropa, siger Anita Lange.

Hendes kollega er på samme linje:

- Der kan være mange forklaringer på faldet i fødselstallet. Men man kan sagtens få et kortvarigt eller lidt længere dyk i fødselstallet på grund af den økonomiske usikkerhed og udsigten til, at der nu er loft over børnetilskud, siger Bent Greve.

/ritzau/