Laveste antal indlagte i flere uger – her er eksperternes dom over de nyeste tal

Det går den rette vej med antallet af indlagte med covid-19. De seneste tal er meget positive.

Samtidig med at Lille Værløse Skole og landets øvrige skoler åbner, er tallet af indlagte med covid-19 faldet til det laveste i flere uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Soren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af indlagte med covid-19 bliver ved med at falde. I dag er der 18 færre indlagte, fire færre på intensiv og fem færre i respirator end i går. Med 10 dødsfald er der også færre dødsfald end i går. I alt er 309 med covid-19 nu døde i Danmark.

Tallene stammer fra de overvågningsrapporter, som Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut (SSI) dagligt offentliggør. Rapporterne beskriver udviklingen af covid-19 herhjemme, og Berlingske følger den tæt med analyser fra Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, samt Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør i SSI.

Med kun 362 indlagte er vi på det laveste antal indlagte siden 25. marts, hvor der var 350 indlagte, og kurven var på vej op. Kurven toppede 1. april med 535 indlagte.

»Det er en positiv udvikling. Det går fortsat den rigtige vej. Tallene er nok også udtryk for, at man har haft nogle indlagte over påske, der er udskrevet i går. Man sender jo ikke folk hjem i påsken, hvis der ikke er nogen til at tage sig af dem derhjemme. Men det er godt timet med fald i forhold til, at vi skal åbne mere op,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Torben Mogensen tror også, at det store fald kan skyldes, at ekstra mange er udskrevet efter påske.

»Det bliver spændende at se, om faldet af indlagte fortsætter med samme hast i morgen. Vi venter stadig på, hvad sker der, når vi åbner op. Med de fald er det forståeligt, at man vil åbne mere op,« siger Torben Mogensen.

Han havde ikke forestillet sig, at tallene for indlæggelser ville komme så langt ned på nuværende tidspunkt.

»Det viser, at vi er gode til at holde afstand, eller også viser det, at der er rigtigt mange, der er modstandsdygtige over for virussen. Men jeg tror mest på det første, det sidste er nok for optimistisk,« siger han.

Ved statsministerens pressebriefing tirsdag fortalte Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak, at vi er helt nede på, at en person kun smitter 0,6 andre. Da beslutningen om at genåbne skoler og institutioner blev taget, var tallet 0,9. Forventningen var, at det med genåbningen ville stige til 1,2. Nu er forventningen, at smittespredningen kun vil stige til 0,8 smittede per person med de planlagte åbninger.

»Det er kun godt, at smitten er kommet så langt ned, for så har vi lidt luft, Den skal nok komme op igen, når vi åbner op med skoler, og der kommer yderligere oplukning. Man må åbne for de mindre erhvervsdrivende. Det er meningsløst, at man ikke kan blive klippet eller gå til tandlæge. Jeg vil mene, man sagtens kan genåbne den slags én-til-én forretninger,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Man kan frygte, at den positive udvikling får både individ og samfund til at slække på forholdsreglerne.

»Når man ser glade børn igen på gader og stræder, så tænker man: »Ahh, det er nok ikke så slemt«. Men man må understrege, at gamle og folk med underliggende sygdomme skal passe på, og vi skal passe på dem. Selv om der er ulykkelige undtagelser med yngre, der er døde, så er det primært de rigtigt gamle og dem med andre lidelser, der omkommer,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Torben Mogensen tror, at den vigtigste forholdsregel er ved at have sat sig fast i os.

»Vi slækker måske på noget, men ikke på det grundlæggende med en meget bedre hygiejne. Den tror jeg, vi holder fast i, og det får også betydning for andre sygdomme langt frem i tiden. De seneste tal tyder for eksempel på, at coronavirussen ikke har medført en overdødelighed i Danmark, og det kan betyde, at færre end normalt er døde af andre infektioner,« siger Torben Mogensen.