Laveste antal indbrud i 20 år

14.903. Antallet af indbrud er faldet de senere år. Nu er den hidtidige bundlinje nået med under 15.000 indbrud i 2. kvartal af 2016. Det er et fald på ni procent i forhold til første kvartal.

ARKIVFOTO 2008 af indbrud- - Se RB 26/12 2015 10.48. Antallet af indbrud ligger på det laveste niveau i 20 år. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2009 var der over 25.000 anmeldte indbrud i kvartarlet. Det tal er nu nede på under 14.903 i 2. kvartal af 2016.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik.

Tallet 14.903 dækker over samtlige indbrud i 2. kvartal i 2016.

Ifølge politiinspektør Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, er der flere årsager til dykket i indbrud.

»Der er flere forklaringer på de færre indbrud. Politisk har der været et ønske om en særlig prioriteret indsats mod indbrud, og at der er fulgt penge med. Det har bl.a. betydet, at vi i større omfang er gået sammen med Det Kriminalpræventive Råd, forsikringsselskaber og andre aktører for at forebygge indbrud – både nationalt og lokalt,« og fortsætter:

»Desuden er folk blevet bedre til at sikre deres bolig. Det tyder på, at der er blevet skabt en bevidsthed om, at når man skal have nye døre og vinduer, så tænker man på, at de skal være sikret mod indbrud, og mange tænker også i alarmer.«

Størst fald i hjemmerøverier

Ser man nærmere på indbrudstyperne, viser det sig, at antallet af hjemmerøveri i samme periode  faldt med 11 procent. Hjemmerøverierne er altså den indbrudstype der svandt mest, mens indbrud i ubeboede bebyggelser kun faldt med 3 procent.

Ifølge Michael Kjeldgaard har det hjulpet at bruge nyere teknologi til at forhindre og opklare forbrydelserne.

»Udover det mere traditionelle politiarbejde, arbejder vi bl.a. med DNA-mærkning af værdigenstande og automatisk nummerpladegenkendelse, hvor der på meget befærdede veje, ved grænsen og på udvalgte politibiler er kameraer, der registrerer nummerplader og udløser en alarm, hvis bilen er stjålet eller efterlyst. Vi arbejder konkret på, hvordan vi elektronisk kan trawle ting, der måske lige er blevet stjålet og sættes til salg på internettet,« siger han og fastslår, at selvom de bruger meget tid på at bruge nye teknologier og på at være innovative, så er politiet ikke i mål endnu.

»Der er fortsat for mange indbrud i danske hjem, og de familier, der har indbrud, kan ikke bruge faldet til noget,« siger han.

Af andre indbrudskategorier finder man indbrud i forretning og virksomhed, som faldt med 10 procent.

Altså i alt et samlet fald på 9 procent fra sidste kvartal og det laveste antal indbrud i 20 år.

Kilde: Danmarks Statistik

(Opdateret kl. 16.15 med citater fra Michael Kjeldgaard, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter)