Lave personer har større risiko for hjertekarsygdomme

Det er ikke kun din livsstil, der afgør, hvor stor risiko du har for at blive ramt af en hjertekarsygdom. Din højde spiller også ind, viser et nyt forskningsprojekt.

Læs mere
Fold sammen

Jo lavere du er, jo større risiko har du for at få hjerteproblemer. Sådan lyder den overraskende konklusion i et forskningsprojekt fra University of Leicester, skriver britiske BBC.

For hver 6,4 centimeters højde mindskes risikoen for hjertekarsygdomme med 13,5 procent, viser studiet, som er blevet bragt i New England Journal of Medicine. Det betyder dog ikke, at lave personer skal frygte for deres liv - de gamle råd om kost og motion spiller stadig den største rolle, lyder det.

Teorien om, at højden spiller en rolle for hjertesygdomme, blev præsenteret første gang for mere end 50 år siden, men det er først nu, forskere kan give et kvalificeret bud på sammenhængen, skriver BBC.

Forskningsprojektet har analyseret 180 gener, som har en kendt forbindelse til menneskers højde. Resultaterne tyder på, at de gener, der giver en lav højde, også øger mængden af kolesterol og fedt i blodet.

En person på godt 1,50 meter vurderes at have 64 procent større risiko for at få en hjertekarsygdom end en person på omkring 1,80 meter.

»Set i forbindelse med store risikofaktorer er dette en lille forhøjet risiko. Rygning øger risikoen med 200-300 procent. Jeg vil ikke sige, at lave personer skal tage større forholdsregler - for en person på 1,85 skal også stoppe med at ryge,« siger professor Nilesh Samani til BBC.

Forskerne mener, at generne for højde også kontrollerer blodkarrenes udvikling. Forskningsprojektet baserer sig på data fra næsten 200.000 personer.