Laudrups iltre følgesvend: Selv elegante fodboldspillere kan have brug for en køllesvinger

Michael Laudrup og hans agent Bayram Tutumlu virker forskellige som nat og dag, men har været fast makkerpar i mere end 20 år.

Bayran Tutumlu (tv) med Michael Laudrup i VIP-logen under en Spartak-kamp i Moskva, hvor danskeren var træner i 2008-2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY

Alt hvad Michael Laudrup besidder af elegance og klasse på fodboldbanen, mangler hans agent Bayram Tutumlu fuldstændigt uden for banen. Ikke desto mindre kan det umage par snart fejre sølvbryllup for deres lukrative makkerskab, der netop nu er i søgelyset pga. oplysninger fra whistleblower-platformen »Football Leaks«.

Ifølge de anonyme oplysninger tjente Tutumlu op mod 32 millioner kroner under bordet på spiller-opkøb foretaget af Swansea i Laudrups tid som træner. Over for Politiken, der bragte historien, afviser Tutumlu at have »betalt penge eller andet til Michael Laudrup« i forbindelse med transfer af spillere. Han kommenterer dog ikke på sin egen rolle i sagen, hvilket er ukarakteristisk for manden, der ikke alene gerne udtaler sig, men som er kendt for at give sin uforgribelige mening højlydt til kende ved enhver given lejlighed. Tutumlu har gennem årene gjort sig til Laudrups offentlige talerør, der siger det, som danskeren ikke selv kan eller vil sige. I hvert fald ifølge Tutumlu, der ikke bliver modsagt af sin klient.

Den 66-årige Tutumlu har været agent og nær rådgiver for den nu 52-årige Michael Laudrup siden 1993. De mødte hinanden, mens Laudrup som ganske ung spillede for FC Barcelona i 1989-1994. Tutumlu var Mercedesforhandler i byen og kom således i kontakt med flere af de velbetalte unge fodboldsspillere, der skulle have noget passende at køre i. I 1991 oprettede han sit fodboldagentur, og det skal ifølge BT have været ved et privat kortspil hos Laudrups hollandske holdkammerat Ronald Koeman, at Laudrup mødte Tutumlu, der formidlede danskerens skifte til Real Madrid i 1994.

Da havde Tutumlu allerede drevet forretninger i Spanien i 10 år. Han flyttede til Barcelona som kun 24-årig i 1984 efter at have mødt sin spanske kone i Schweiz, hvor han er uddannet. I Spanien bliver Tutumlu stadig kaldt »El Turco«, Tyrken, selvom det er kælenavn eller snarere øgenavn, han næppe selv ville vælge.

Ganske vist er han født i I Ankara i Tyrkiet i 1960 som søn af en velhavende entrepenør, men han fremhæver gerne sin kurdiske oprindelse. Han er ven med Massoud Barzani, som er præsident  for den irakisk-kurdiske delstatsregering, og han lod sig interviewe af det iraktisk-kurdiske online-medie Rudaw i forbindelse med et kurdisk fodboldbesøg hos Real Madrid.

Uanset hvor man søger efter oplysninger om Bayram Tutumlu, skal man ikke ret langt ned i omtalen af hans forretningssucceser og store indflydelse i fodboldverdenen, før der falder en bemærkning - eller to eller mange - om mandens iltre temperament og firkantede facon.

»Jeg skal garantere for, at der blev råbt højt i telefonrøret, efter portrættet var trykt,« skrev Berlingskes sportsredaktør Flemming Fjeldgård.efter et portræt af Bayram Tutumlu, som han skrev sammen med Benjamin Munk Lund.

Engelske sportsjournalister anklager direkte Tutumlu for at være skyld i skilsmissen mellem Swansea og Laudrup, ligesom det i sin tid var Tutumlus skyld, at der tilsyneladende var sket henvendelse uden om de officielle veje i madridklubben Getafe til spillere, som Laudrup var interesseret i. Det virker lidt, som om mudder glider af den elegante dansker, fordi det tiltrækkes af den grove og højlydte mand ved hans side.

Tutumlu er ikke kun et kendt navn i fodboldverdenen. Hans søn Isaac Tutumlu Lopez er racerkører i standardvogn efter at være startet med gocart i den meget unge alder af to år i fødebyen Barcelona. Han er spansk statsborger og har det ene efternavn efter sin spanske mor. Far Bayram er indimellem med på racerbanen, og praler som alle andre stolte fædre uhæmmet af sønnikes præstationer:

Hvis Bayrams Twitter-konto er et indblik i hans natur, har han udover faderlig stolthed - og de seneste par år også bedstefaderlig lykke - mest behov for at udtrykke sig om fodbold og om sin egen storhed. Han skriver dog ikke længere vrede udbrud med lutter store bogstaver, som han tidligere har gjort, når der var anklager mod Laudrup eller ham selv.

For to år siden for han i flint - og i blækhuset - over danske artikler om Laudrups stærkt kritiserede skifte til Qatar-klubben Lekhwiya.

Den 7. oktober skrev han dog således med ophøjet ro - og uden tydelig modtager af budskabet:

»De middelmådige vil altid søge opmærksomhed ved at angribe dem, som er mere betydningsfulde«

Og siden har der været tavshed fra den kant.