Lars Løkke vil bruge millioner på ny blodtest

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er kommet under kraftig beskydning for at reagere for sent, efter to patienter på Rigshospitalet er blevet smittet med HIV. Ministeren lover millioner af kroner til ny test.

Når Folketingets Sundhedsudvalg mødes på onsdag, er indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klar til at finde de 40 millioner kroner, det koster at indføre NAT-screeninger.

Samtlige sundhedspolitiske ordfører fra Folketingets partier bakker op om NAT-screeninger, efter det i går kom frem, at to personer er blevet smittet med HIV på Rigshospitalet efter at have modtaget blodtransfusioner i februar i år.

»Den mersikkerhed, der er ved screeningen nu, står meget bedre mål med de midler, vi skal bruge på det, end tilfældet var i 2004, hvor vi sidst diskuterede NAT-teknologien,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Den konkrete situation på Rigshospitalet ville ikke være blevet undgået, selv om vi havde brugt den teknologi, vi havde til rådighed dengang,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ministeren er ikke i tvivl om, at de mange penge, der nu skal bruges på NAT-screeninger kunne bruges bedre - eksempelvis på oplysningskampagner om HIV.

»Denne sag viser, hvor vanskeligt det er at sætte penge på menneskeliv. Men i sådanne situationer må vi træffe en politisk beslutning. Det gjorde vi i 2004, og det gør vi nu,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge ministeren kan screeningen indføres ganske hurtigt, så systemet vil træde i kraft inden årets udgang. Pengene skal dog først findes på finansloven.

På onsdagens mødet vil Lars Løkke Rasmussen blive mødt af massiv kritik. Ordførerne undrer sig over, hvorfor ministeren ikke før har opdaget, at NAT-screeningen er blevet bedre end i 2004.

»Ministeren var fuldt ud klar over de argumenter, der var, og han var vidende om de mulige konsekvenser. Han fremlagde ting som gjorde, at vi sagde ja til ikke at indføre NAT-screening. Jeg mener faktisk, at det bør have konsekvenser for ham,« siger Sophie Hæstorp Andersen, socialdemokratisk medlem af Sundhedsudvalget, og hun bakkes op af sit partis sundhedsordfører, Jens Peter Vernersen.

»Det er skandaløst. Ministeren har et kæmpe ansvar. Det er ufatteligt, at ministeren hele tiden er to skridt bagefter udviklingen,« siger Jens Peter Vernersen, og SFs Anne Baastrup bakker op:

»Det er ekstremt pinligt for ministeren. Han kommer hele tiden halsende efter. Det kunne være rart med en minister, der var på forkant med udviklingen en gang,« siger Anne Baastrup.

Skal finde pengene
Formanden for Sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF), mener ikke, der er nogen tvivl om, at NAT-screening skal indføres.

»Det er en meget ulykkelig situation, som ikke er til at bære. Man må ikke tage på hospitalet, og så komme smittet hjem,« siger Birthe Skaarup, mens Det konservative Folkepartis sundhedsordfører Helle Sjelle er rystet over hændelsen.

»Det er ganske forfærdeligt. Vi er nødt til at ofre de penge, der skal til, for at minimere risikoen,« mener hun.

Per Clausen, Enhedslistens sundhedsordfører, mener, at nogen i sundhedsmyndighederne må have kendt til den forbedrede NAT-screening.

»Derfor er det fuldstændig uacceptabelt, at sådan noget kan ske. Det er ærgerligt, at det skal gå så galt, før der kommer til at ske noget,« siger Per Clausen.

De Radikales Charlotte Fischer kalder det for »chokerende«, at HIV-smitte foregår på Rigshospitalet.

»Vi er nødt til at gøre alt, hvad der står i vores magt for at forhindre den risiko. Dertil er ingen pris for høj,« siger hun.

Lars Løkken Rasmussen afviser kritikken.

»Der er kun at sige, at det er politik i sin ulækreste form, når nogen forsøger at slå plat på så følsomt et område, som blod er,« siger han.