Lars Løkke Rasmussen: »Jeg er grønlandsminister«

Statsministeren løfter i et interview med den grønlandske avis Atuagagdliutit sløret for sin holdning til en fremtidig arktisk minister.

Lars Løkke Rasmussen anser sig selv for at være grønlandsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Midt i et virvar af diskussioner om velfærd kom der pludselig et vindpust fra nord. Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit (IA) meldte sig i går på banen med et krav. En arktisk ministerpost skal på bordet efter det kommende valg, lød det.

Aaja Chemnitz Larsen har tidligere støttet en socialdemokratisk ledet regering, men efter det kommende valg vil hun kræve en ny ministerpost til Nordatlanten, såfremt det grønlandske parti sidder på de afgørende mandater i en regeringsdannelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stod senere samme aften frem i den grønlandske avis Atuagagdliutit, hvor han forholdt sig til spørgsmålet.

»Jeg synes, jeg er grønlandsminister. Men jeg mener også, der er for lidt fokus på rigsfællesskabet. Jeg kunne godt tænke mig en større stolthed over rigsfællesskabet,« siger statsministeren.

Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Ulla Sandbæk (ALT) ved Folketingets åbning på Christiansborg tirsdag den 2. oktober 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Han forklarer i interviewet, at han sammen med resten af blå blok har arbejdet hårdt for et tæt samarbejde med både Grønland og Færøerne.

»Jeg har bestræbt mig på at være en inddragende statsminister i forhold til rigsfællesskabet. Jeg har lagt en ny tradition for at inddrage Grønland og Færøerne i finansloven,« siger Lars Løkke Rasmussen og understreger, at de grønlandske folketingsmedlemmer også har siddet med i forsvarsforliget.

Statsministeren lover ikke direkte en ministerpost til det grønlandske folk, men erkender over for mediet, at det er et problem, at grønlandske interesser er spredt ud over flere ministerier.

En grønlandsk tunge på vægtskålen

De grønlandske mandater har tidligere vist sig at være vigtige. Senest ved valget i 1998, hvor Poul Nyrup Rasmussen (S) med de nordatlantiske mandater i ryggen vandt regeringsmagten.

Hvis sådan en situation skulle opstå, vil IA stille krav om en arktisk minister.

Partimedlemmet Aaja Chemnitz Larsen sagde i går til det grønlandske medie Sermitsiaq.AG:

»Sidder vi med den afgørende stemme, vil en arktisk ministerpost besat af en person fra Grønland være et helt afgørende krav.«

Hvorvidt det er en rød eller blå regering, er mindre afgørende, siger Aaja Chemnitz Larsen efterfølgende til DR:

»Vi har oplevet, at Lars Løkke Rasmussens regering sådan set har prioriteret Grønland langt højere end den tidligere socialdemokratisk ledede regering.«

S og SF har tidligere afvist

Det er ikke første gang, at forslaget om en arktisk eller nordatlantisk minister er oppe at vende. I sommer foreslog Alternativet, at det danske Udenrigsministerium skulle oprette en ministerpost til Nordatlanten. Posten skulle gå på skift mellem Danmark, Grønland og Færøerne.

Dengang mødte ideen modstand fra både Socialdemokratiet og SF.

»En lang række af de ting, der ligger i rigsfællesskabet, er ting, som er knyttet op på sikkerheds- og udenrigspolitik. Derfor ligger det rigtig godt, hvor det ligger nu, i Udenrigsministeriet,« siger Socialdemokratiets grønlands- og færøerneordfører, Karin Gaardsted, til Altinget.

Og hos SF opfattede man hele forslaget i sig selv som en provokation.

»Jeg opfatter det som en provokation mod den færøske og den grønlandske regering. De to lande er på vej mod selvstændighed, og nu skal de så infiltreres og integreres i en dansk regering. Det er simpelthen langt ude,« siger Karsten Hønge (SF) til Altinget.

IA sidder sammen med partiet Nunatta Qitornai på de to grønlandske mandater i Folketinget.