Lars Løkke om krænke-sag på CBS udløst af højskolesang: »Det kan simpelthen ikke være rigtigt«

Lars Løkke Rasmussen er med egne ord chokeret over en krænkelsessag på CBS, hvor en underviser har følt sig krænket over afsyngelsen af en højskolesang og efterfølgende fået en undskyldning på universitetet.

»Jeg går ind for rummelighed. Kunne ikke drømme at dømme mennesker på hverken hudfarve eller religion,« skriver statsministeren på Facebook.  Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det kan simpelthen ikke være rigtigt.«

Ordene er statsministerens, der er faret i det digitale blækhus i frustration over en sag fra CBS, hvor en forsker med brun hudfarve har følt sig krænket over afsyngelsen af højskolesangen, »Den danske sang er en ung blond pige«.

Så krænket var hun, ifølge en artikel Kristeligt Dagblad, at hun valgte at klage over afsyngelsen.

Og så forstående var hendes instutleder, at han ifølge Kristeligt Dagblad ikke kan forestille sig, at sangen vil blive sunget igen, »nu hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende«.

»Jeg går ind for rummelighed. Kunne ikke drømme at dømme mennesker på hverken hudfarve eller religion. Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen på CBS,« skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook om sagen om sang nummer 162 i højskolesangbogen.

Men, fortsætter han, »er noget chokeret over denne sekvens i morgendagens Kristeligt Dagblad fra Mads Mordhorst, viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy«.

Derefter citerer han avisen for følgende passage:

»Mads Mordhorst tror ikke, at »Den danske sang er en ung blond pige« igen fremføres på instituttet. »Personligt vil jeg ikke synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende. Så vil det jo være en provokation at synge den fremover««.

Sagen fandt sted for godt et år siden. Den har ført til diskussioner på instituttet og er siden endt på ledelsesplan, hvor den krænkede underviser har fået en undskyldning.

Sagen opstod, da »Den danske sang er en ung blond pige« blev sunget som morgensang i forbindelse med et internt møde på CBS.

Mads Mordhorst »forstår hendes reaktion«, skriver Kristeligt Dagblad.

»Det er godt med den type konflikter. Ellers har vi ingen mulighed for at udvikle os og for at indse, hvor hjemmeblinde vi er. Det er en kultur, der skal behandles og forhandles på institutniveau,« siger Mads Mordhorst.

Da episoden fandt sted, var han gruppeleder, og det var ham, der gav den krænkede medarbejder en undskyldning.

Han mener, at det var fint at synge morgensang, men ærgrer sig over sangvalget, tilføjer avisen.

»Men nogen har så, uden bagtanke, udtaget en sang med et ordvalg, som en, der er dansker med en anden etnisk baggrund, føler sig stødt over,« siger han.

»Personligt tog jeg en samtale med hende, hvor jeg bakkede hende op og roste hende for det mod, hun viste ved som postdoc at reagere i en forsamling med professorer og andre, der var højere i hierarkiet.«

Mads Mordhorst ønsker ikke at uddybe sine betragtninger over for Berlingske. Han henviser i stedet til et opslag på Facebook, hvori han giver udtryk for, at han er »blevet tolket ind i en identitetspolitisk ramme, som jeg ikke deler«.

 

Ikke alle deler viceinstitutlederens syn på sagen. Heriblandt Ole Thyssen, professor emeritus ved CBS, som også var til stede ved episoden.

»Den ansatte påtalte efterfølgende, at hun følte sig holdt udenfor. Jeg må sige, at jeg synes, der var tale om en overreaktion. Den var, undskyld udtrykket, helt ude i hampen,« siger han til Kristeligt Dagblad.

På Twitter kalder kulturordfører, Mogens Jensen (S), det »en uforståelig beslutning, at CBS ikke vil synge en af Danmarks smukkeste sange«.

»Den er skrevet i 1924 og skal ses i den kontekst. Den kan sagtens synges i dag, uden at nogen kan anklages for nogen som helst form for diskrimination,« skriver han.